Банки в Україні очікують припливу депозитів, але кредитувати не поспішають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки в Україні очікують припливу депозитів, але кредитувати не поспішають

Кредит&Депозит
539
Народні депутати Верховної Ради України 15 листопада прийняли законопроект №2455 “Про споживче кредитування”, яким удосконалюється процедура видачі споживчих кредитів і по суті посилюється захист прав позичальників.
У ньому, зокрема, встановлюється, що:
  • умови кредитів в будь-якому банку будуть однотипними з точки зору форми, але можуть відрізнятися ставки, терміни і суми кредитів;
  • потенційний позичальник повинен бути обов’язково проінформований про розмір ефективної процентної ставки та про всі додаткові платежі;
  • при виникненні прострочення по кредиту кошти, які надходитимуть в подальшому, будуть в першу чергу направлятися на погашення простроченої суми кредиту, потім на планове погашення тіла кредиту і лише після цього будуть оплачуватися нараховані пені і штрафи (зараз все відбувається практично в зворотній послідовності);
  • банк та інші кредитори зобов’язані проводити оцінку кредитоспроможності позичальника;
  • якщо процентна ставка гнучка, то кредитор повинен повідомити про кожну її зміну не пізніше ніж за 15 днів і обґрунтувати причину збільшення ставки.
Закон ще має бути підписаний президентом, він набере чинності через шість місяців після опублікування, тобто орієнтовно в середині літа 2017 р. Він буде застосовуватися тільки до нових кредитних договорів.
У той же день Верховна Рада не підтримала законопроект №4529 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні)”. Після декількох невдалих голосувань за прийняття законопроекту за основу, за повернення його на доопрацювання в профільний комітет або за повернення суб’єкту законодавчої ініціативи, спікер парламенту оголосив, що він вважається відхиленим.
У своїй заяві з цього приводу Нацбанк зазначив, що питання захисту прав кредиторів вже другий раз за цей рік не підтримується Радою, а для продовження реалізації реформи фінансового сектора це є стратегічно важливим. Захист прав кредиторів, який багато в чому визначає можливість відновлення кредитування, передбачена Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 р.
Очікування припливу депозитів і збільшення кредитів домогосподарств продовжують поліпшуватися
За оцінками банків, попит домогосподарств на кредити продовжував збільшуватися, баланс відповідей склав 17% для іпотечного кредитування та 15% для споживчого. Збільшення попиту на споживче кредитування відбулося в основному завдяки споживчій впевненості і зміні процентних ставок. Третій квартал поспіль банки очікують більшого приросту попиту на споживчі кредити, ніж на іпотечні.
НБУ щоквартально проводить опитування банків з приводу кредитування. Останнє таке опитування проводилося в кінці третього кварталу і стосувався багато в чому очікувань банків на найближче майбутнє. Загалом банки мали оптимістичні очікування. Протягом наступних 12 місяців вони чекають поліпшення якості кредитного портфеля корпоративних клієнтів (баланс відповідей 32%) і домогосподарств (8%). Надії на залучення корпоративних депозитів залишилися позитивними, хоча баланс відповідей зменшився до 20% проти 40% в минулому кварталі.
Банки відзначили збільшення попиту на кредити, порівняно з попереднім кварталом (баланс відповідей 23% проти 11%). Попит підвищився на усі види кредитів, крім валютних. Найбільший приріст попиту на короткострокові гривневі кредити.
Четвертий квартал поспіль банки фіксують зниження процентних ставок. Падіння ставок, потреба підприємств у оборотному капіталі і необхідність реструктуризації заборгованості були ключовими факторами, які позитивно вплинули на попит. Основними факторами, які стримують більш активне зростання кредитних портфелів, залишаються вимоги банків до застави, термінів кредитів та ін.
У третьому кварталі банки відзначили незмінність стандартів кредитування корпоративного сектора, незважаючи на те, що в попередньому кварталі очікували їх пом’якшення. Збереглися стандарти надання довгострокових і гривневих позик. Вони продовжували посилюватися для кредитів великим підприємствам, короткострокових і валютних. Стандарти кредитів малим підприємствам пом’якшувалися третій квартал поспіль.
Очікування змін у рівні ризиків
За оцінками банків, у третьому кварталі кредитний ризик майже не змінився, незважаючи на очікування його погіршення, висловлені в минулому кварталі. Ризики ліквідності і процентний зменшувалися. Завдяки відсутності істотних коливань обмінного курсу гривні продовжив зменшуватися валютний ризик, хоча в попередньому кварталі банки прогнозували його зростання. Операційний ризик, на думку респондентів, підвищився.
У наступному кварталі очікується зростання кредитного, операційного та валютного ризиків, хоча і меншою мірою, ніж у минулому. Процентний і ризик ліквідності продовжать зменшуватися.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас