Де дивитися кіно онлайн, і що чекає на ex.ua.і fs.to — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де дивитися кіно онлайн, і що чекає на ex.ua.і fs.to

Технології&Авто
4029
Кіберполіція оголосила війну IT-піратам. Першого гучного удару зазнав онлайн-кінотеатр fs.to і його «дзеркала». Наступним упав сайт ex.ua (у 2012 році спроба його заблокувати викликала неабиякий резонанс).
IT-експерти кажуть, «маски-шоу» у провайдерів послуг – інструмент марний, і сайти скоро відновлять роботу. А перехід до цивілізованої моделі споживання буде коштувати до 100 грн на місяць кожному користувачеві.
“Чорні мітки” сайтам
Популярний ресурс fs.to закрили у вівторок, 15 листопада, вилучивши сервери за допомогою «маски-шоу» (відео виклали в Мережу для науки). Пізніше глава кіберполіції Сергій Демедюк надіслав «чорну мітку» файлообміннику ex.ua, за який інтернет-спільнота завзято боролася в 2012 році.
В результаті обмінник закрився сам. «За останній рік ex.ua довелося відчути прямі погрози, шантаж, DDOS-атаки. Це наражає на небезпеку особисті файли на сервері, – пояснили на ресурсі. – Новий закон буде діяти тільки проти тих, хто спробує його дотримуватися, – український глядач отримає меншу свободу вибору, а наші правовласники не отримають більше грошей».
Йдеться про закон, який дозволяє правовласникам видаляти контент без звернення до суду. Зараз файлообмінники лавірують, діючи за принципом «дозволено те, що не заборонено» («зносять» відео і аудіо після наполегливих звернень). Альтернатива – перехід на “темний бік” – свідоме піратство.
«Можливо, ринку знову варто повернутися до безконтрольного торрент-піратства, щоб правовласники усвідомили, що не надавши глядачам можливість легально отримувати контент, вони не можуть забороняти», – натякнули на ex.ua.
А адміністрація fs.to розповіла про наявність серверів на острові Тонга в Тихому океані (власне, про це говорить доменна зона «.to»). «Сервери там ми розмістили ще в 2013 році. А кіберполіція вилучила тільки українські. Нам потрібно 3-7 днів на відновлення», – парирувала команда ресурсу.
Підуть на торренти
Битва між правовласниками і інтернет-ресурсами лише перерозподілить трафік. «Користувачі продовжили качати нелегальний контент, але з інших ресурсів. І я не знаю жодного випадку, коли правоохоронці когось посадили, – каже голова ради асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна Попова. – Перемогти піратів репресіями не вийде, ті будуть десятками створювати сайти-клони, та й торренти ніхто не відміняв».
Лобісти «антипіратського» закону з УАА закликають покращувати роботу прокуратури і судів. «Немає чіткої процедури закриття сайтів, на роботу силовиків йдуть роки», – вважає глава УАА Володимир Ілінг.
Якщо їхня позиція візьме гору, частина споживачів піде на піратські торренти, а інші почнуть платити. Підписка на легальні онлайн-кінотеатри коштує 30-150 грн/міс., а великий американський відеосервіс Netflix бере 8-12 євро/міс. (225-340 грн).
«Зрозуміти, скільки готові платити за онлайн-відео, можна, глянувши на тарифи кабельних провайдерів: від 30 грн до 100 грн. Могли б платити більше, ціни б злетіли», – говорить глава холдингу «Інтернет Інвест» Олександр Ольшанський.
Ярослав Маркін
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас