Антон Козюра: Чи можливо зменшити дефіцит ПФ України в найоптимальніші терміни? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Чи можливо зменшити дефіцит ПФ України в найоптимальніші терміни?

Казна та Політика
377
Серйозною проблемою в Україні є зростаючий дефіцит Пенсфонду, збільшений цього року з 90 до 150 млрд грн. Різке збільшення дефіциту ПФ у 2016 році викликане зниженням єдиного соцвнеску на зарплату з 41% до 22%.
Зниження єдиного внеску практично в два рази, що в підсумку призвело до зростання дефіциту пенсійного фонду трохи більше ніж на третину, було досить сміливим кроком і обґрунтовувалося з боку уряду необхідністю реформ і активізацією економіки.
На той момент уряд розраховував на те, що зниження єдиного внеску надасть підтримку в першу чергу дрібним і середнім підприємцям.
Це боли б дієво, якби в країні не скорочувалися обороти великого бізнесу, у фарватері якого завжди йде середній і малий.
Однак останній рік продемонстрував зниження кількості великих підприємств, що спеціалізуються на продукції з високим ступенем переробки, і як наслідок з високою доданою вартістю (Південмаш, Антонов) з виходом на перший план сировинних компаній, які безумовно є важливою частиною економіки. При цьому вони не можуть виступати її форвардом.
Що стосується рішень, здатних на даний момент різко зменшити дефіцит ПФ, то їх просто не існує (саме тих, які дадуть швидкий результат).
Справа в тому, що для стабільного наповнення ПФ необхідними умовами виступають зростаюча або стабільна економіка, а також хоча б паритет працюючого і непрацюючого населення. В Україні немає ні того ні іншого – зростання економіки в останні два роки не покриває інфляції, а швидкість скорочення населення – одна з найвищих у світі.
Вирівняти ситуацію може поступове виправлення економіки, за рахунок відновлення зруйнованих в останні кілька років зв’язків з країнами СНД і тривала кропітка робота, спрямована на зниження коефіцієнту старіння населення (йдеться про покоління).
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас