Стін Якобсен: Чому американці обрали Трампа? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стін Якобсен: Чому американці обрали Трампа?

Світ
2225
Як пояснити зростання популярності Дональда Трампа, результати Brexit, той факт, що Марі Ле Пен має хороші шанси стати наступним президентом Франції, а також загальну ситуацію політичного світу, в якому всі традиційні лідери, схоже, можуть бути збиті з табуретки?
Політичні еліти рвуть на голові волосся, намагаючись проаналізувати, чому хтось на кшталт Трампа, який чотири рази став банкрутом, аморальний профан, саморекламний кандидат, може перемогти на виборах Республіканської партії.
Справа тут швидше не в політиці Трампа, а в політиці істеблішменту Америки. Не потрібно боятися, що США звертається до політики Трампа, але політична еліта повинна визнати, що виборці відвертаються від «суспільного договору» і його елітарних політичних рішень.
Ось чому Хілларі Клінтон не змогла виграти на виборах в США – вона є втіленням елітарного класу. Трамп же навпаки – був так далеко від політики, що представляє собою хаос в світі порядку, і це те, чого хочуть американські виборці.
З економічної точки зору це має здоровий глузд і до цього йшли довгий час. Компенсація найманого працівника по відношенню до ВВП в США є найнижчою ніж будь-коли в історії… найнижчою ніж будь-коли!
При цьому, корпоративні прибутки є найвищими, ніж будь-коли в історії.
Тож не дивно, що наймані працівники і середній клас в США хочуть змін.
Так, корпоративні прибутки залежать від «найманих працівників», і корпорації при цьому мають достатню кількість прибутку, що залишився після сплати податків.
Але водночас вони недоплачують середньому класу протягом усього циклу, в той час як надмірно підтримують банківський сектор і прибуткові класи компаній.
Стін Якобсен: Чому американці обрали Трампа?
Зараз грошово-кредитна політика США служить для задоволення і підтримки 20% економіки, маючи доступ до кредитів.
Водночас існує 80% компаній малого і середнього бізнесу, які отримують менше ніж 5% від кредиту і 0% від політичного капіталу. Тим часом, 20% Уолл-стріту – отримує 95% кредиту і 100% від політичного капіталу.
Так в чому проблема? Ці 20%, які отримують 95% і 100% всіх переваг, створюють менше 10% нових робочих місць і продуктивності.
Решта 80%, які отримують 5% і 0%, створюють 90% нових робочих місць і дають 100% продуктивності.
Тож не дивно, що США почали жити в економічній моделі без соціального руху, в якому розширення прибутку компаній генерується не продуктивністю, а за допомогою програми зворотного викупу і відсутності капіталовкладень і інвестицій.
Саме тому соціальний контракт був порушений і тому він буде продовжувати штрафувати політичну еліту, яка значною мірою залишається впевненою в тому, що, врешті-решт, “логіка переважає”.
Так, логіка переважає, але не так, як думають соціологи, політтехнологи та інші. Адже 52% всіх американців не мають нічого в банку і живуть від зарплати до зарплати, якщо пощастить. Це соціальний аспект, якого необхідно позбутися, і багато хто в Штатах сподівається, що зможе домогтися серйозних змін під час президентства Трампа.
Стін Якобсен, головний економіст інвестиційного банку Saxo Bank
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас