Артем Ковбель: Фактори, що вплинули на скорочення експорту сільськогосподарської продукції з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: Фактори, що вплинули на скорочення експорту сільськогосподарської продукції з України

Аграрний ринок
450
Криза завжди була тим лакмусовим папірцем, тим індикатором і критерієм ефективності, успішності або неуспішності будь-якого з бізнесів. Лише в кризу з великою часткою ймовірності можливо усвідомити ті помилки і промахи, які ти допустив раніше, бо в умовах браку фінансового ресурсу в силу вступає прагматизм і холоднокровність і виключення будь-якого роду емоційних рішень.
З іншого боку, криза, як і будь-яке інше явище в житті, має біполярність, з одного боку вона характеризується падінням темпів зростання ВВП, економіки, зменшенням обсягів виробництва підприємств, падінням платоспроможності населення, зменшенням попиту на продукцію всередині країни та низкою інших тенденцій.
Позитивним же моментом є той факт, що при такій ситуації в умовах дефіциту ресурсу бізнесу доводиться вивертатися, оптимізувати собівартість продукції, переходити на локальну сировину з метою хеджування валютних ризиків, оптимізувати ФОП та інші складові собівартості.
На підтвердження цього є заява міністра АПК Тараса Кутового про падіння експорту української продукції в країни ЄС, причиною якого стала зайва конкурентоспроможність української продукції і, як наслідок, введення протекціоністських заходів з боку країн Євросоюзу і значне падіння експортних поставок.
Серед факторів, що вплинули на зменшення експорту за межі країни, – ряд фітосанітарних і ветеринарних обмежень, застосованих до сільськогосподарської продукції України. Обсяги експорту свинини в країни ЄС через чуму свиней впали в 20 разів.
Тепер покупцем українського поголів’я є одна Грузія.
Крім того, на обмеження експорту також вплинув фактор надвиробництва країнах ЄС свинини і яловичини.
За словами координатора Ради з питань експорту продовольства Богдана Шаповала, багато наших виробників звикли торгувати з РФ, не проводячи ніякої роботи по стандартизації і сертифікації продукції на її відповідність світовим стандартам, даний фактор також вплинув на значне падіння експорту сільськогосподарської продукції України.
Артем Ковбель, партнер Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас