Вкласти гроші в золото в Швейцарії: що потрібно знати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкласти гроші в золото в Швейцарії: що потрібно знати?

Банківські метали
2787
Чи можна вкласти гроші в золото в Швейцарії і що при цьому потрібно знати? Швейцарія є помітним гравцем на світовому ринку золота. Чи було Вам відомо, що близько двох третин всього світового фізичного золота відлили саме в Швейцарії? Погодьтеся, вже тільки один цей факт вказує на особливий зв’язок Швейцарії і золота.
Оскільки резиденти Швейцарії можуть без зайвих юридичних процедур здійснювати операції з золотом на території країни, портал «Швейцарія Ділова» зробив особливий акцент також на тому, що слід враховувати нерезидентам при купівлі і зберіганні благородного металу.
Отже, цей огляд може служити докладним посібником з вкладення грошей в золото в Швейцарії як для резидентів, так і для проживаючих за межами країни.
Що інвестор повинен знати про золото?
Про золото, його роль в світі фінансах, а також фактори ціни написано багато. Значна частина з цього (особливо по темі «Швейцарія і золото») є ні чим іншим, як «інформаційним сміттям». В даному розділі ми не хотіли б «лити воду». Замість цього, ми висвітлимо лише ті пункти, які інвестор неодмінно повинен знати про золото.
Загальний обсяг запасів золота становить 171’300 тонн. Головними власниками золота є США, Німеччина, МВФ і Швейцарія. Обсяг золотих запасів останньої на 17% покриває швейцарський франк, що є в обігу. В інших країнах відсоток покриття золотом національної валюти значно нижчий.
Наступна таблиця наводить список 30 держав-основних власників фізичного золота в світі:
Вкласти гроші в золото в Швейцарії: що потрібно знати?
Обсяг річного виробництва золота дорівнює 2’818 тонн (станом на 2016 рік). З однієї тонни гірської породи виходить лише 0,8 грам золота. Для порівняння: в 1830 році з тонни породи добували 22 грама дорогоцінного металу. Температура плавлення золота – 1064 градуса Цельсія.
Золото – далеко не найбільш «чистий» спосіб вкладення грошей: за статистикою на 2011 рік, на кожні 3 тонни видобутого жовтого металу припадає 1 померлий працівник каменоломень (статистика по Південній Африці).
Всупереч поширеному уявленню, основний обсяг використання фізичного золота припадає не так на його зберігання в сейфах центральних банків, а на прикраси (каблучки, сережки, браслети, кулони і намиста).
Вкласти гроші в золото в Швейцарії: що потрібно знати?
Чи варто вкладати гроші в золото: переваги?
Доброю новиною для інвесторів є те, що золото має цілу низку незаперечних переваг у порівнянні з іншими засобами вкладення грошей. Розглянемо дані переваги більш докладно:
Золоту рейтингове агентство не потрібне
У всіх епохах і державах золото має першокласну репутацію. Досить довести, що дорогоцінний метал справжній, і завжди знайдеться той, хто готовий обміняти свої товари або гроші на золото.
У цьому відношенні благородний метал не потребує будь-яких рейтингів з боку агентств, які – як показала історія – далеко не завжди дають різним фінансовим інструментам об’єктивні оцінки.
Запаси золота обмежені
Фундаментальною перевагою жовтого металу є той факт, що нікому не під силу штучно збільшувати обсяг золота. За цим пунктом золото впевнено обходить паперові валюти – особливо, долар США і євро, які зараз друкують в невпинному режимі.
Історія показала, що вкладення в золото можуть успішно протистояти інфляції. Інфляція, або так званий «інфляційний податок», являє собою непомітний спосіб обкрадання урядом свого народу. Його механізм зводиться до того, що гроші, які випускаються центральним банком і за які він дає гарантію, з часом втрачають частину своєї вартість. Відповідно, зменшується і розмір гарантій держави. Серед тих, хто програв – кожен громадянин, у якого є грошові накопичення.
Теза про інфляцію стає зрозумілою на прикладі наступного порівняння: як в XIX столітті, так і сьогодні за унцію золота можна купити досить якісний костюм. Якщо ж Ви б продали в XIX столітті унцію і перевели виручену вартість у валюту, то на 2016 рік цінність даної валюти дорівнювала б нулю.
Золото захистить від деномінації і валютних реформ
І якщо «інфляційний податок» постійно підточує Ваші грошові накопичення, то різного роду деномінації та інші заходи, ініційовані урядом, хоча і трапляються рідше, але здатні в один момент обнулити Ваші активи. В даному випадку фізичне золото, що знаходиться у Вашому розпорядженні, імунно від валютної політики уряду.
У Швейцарії золото звільнено від ПДВ
Купуючи або продаючи золото в Швейцарії, Вам не потрібно турбуватися про сплату податку на додану вартість. У Конфедерації ПДВ не поширюється на операції з золотими злитками та монетами (читай про цей пункт докладніше також нижче).
Золото складніше націоналізувати
Незаперечна переваги золота як засобу вкладення заощаджень в порівнянні з нерухомістю та банківськими рахунками полягає в тому, що благородний метал не так легко піддається контролю з боку держави. Порівняємо золото з банківськими рахунками і нерухомістю.
За визначенням, нерухомість не може бути переміщена, що робить її досить легкою мішенню для влади, яка в будь-який момент може підняти на неї податки або навіть експропріювати її.
Також очевидна вразливість рахунків до зайвої уваги чиновників. Оскільки банківські рахунки вимагають сприяння третьої сторони (банку), то через банківське і податкове законодавство держава може отримати не тільки доступ до інформації щодо транзакцій з Вашим рахунком, а й, наприклад, «заморозити» Ваші кошти або в примусовому порядку перевести їх у вигідну для себе валюту.
Золото – рухоме майно, для володіння яким Вам не потрібно посередництво третьої сторони. Відповідно, і контролювати Ваші золоті активи владі буде вкрай складно.
Чи варто вкладати гроші в золото: недоліки?
Сяйво жовтого металу бездоганне. Однак навіть він не позбавлений пари-трійки недоліків, принаймні, якщо розглядати золото з фінансової точки зору.
Забудьте про відсотки
Одним з найбільш очевидних недоліків фізичного золота є той факт, що воно – на відміну від банківського рахунку, акцій або держоблігацій – не приносить відсотків або дивідендів. Відразу варто зробити застереження, що даний факт можна застосувати до фізичного золота: деякі інвестиції в інших формах (про них – див. нижче) можуть приносити своєму власникові певний дохід (перш за все, у вигляді дивідендів).
Отримати прибуток з золота можна, лише продавши його під час сприятливого біржового курсу.
Швидкість операцій
Ще один недолік золота в фізичній формі виявляється в технічній ускладненості проведення операцій з ним: щоб здійснити операцію купівлі-продажу, потрібний акт фізичного розпорядження металом (буквально: передача з рук в руки). Даний варіант є дещо незручним для тих, кому важлива швидкість транзакцій.
Вартість зберігання
Звичайно, невеликі запаси золота можна зберігати і в приватній квартирі або будинку. Однак тоді виникає ризик пограбування.
Щоб звести дану ймовірність до мінімуму, доводиться відкривати скриньку у банку, за яку щороку доводиться платити відповідний збір.
Чому Швейцарія?
Ті, хто читає новини Швейцарії російською мовою, добре обізнані про те, чому Конфедерація як і раніше вважається номером один у світі в справі збереження і управління активами (не тільки дорогоцінними металами). Тут ми лише коротко опишемо, чому зберігати золото в Швейцарії вигідно.
Сприятливий податковий режим
На відміну від багатьох країн, золото в Швейцарії звільнено від ПДВ. Більш того, будь-який продаж дорогоцінного металу, який є Вашою приватною власністю (не використовується в комерційній діяльності), не обкладається прибутковим податком!
Диверсифікація активів
Диверсифікацію активів можна віднести до однієї із заповідей «Біблії інвестора» (або просто того, хто хоче зберегти свої гроші). Однак часто дана заповідь розуміється лише як вимога тримання грошей в різних інструментах (різних валютах, нерухомості, золоті, сріблі, акціях і т.п.).
При цьому зовсім забувається інший рівень диверсифікації – географічний. У зв’язку з цим, вкрай важливо тримати активи в різних країнах. Багато бізнесменів і заможні особи в справі управління своїми активами приділяють Швейцарії центральне місце.
До речі, багато представників компаній з управління майном не приділяють географічної диверсифікації належної уваги. І це зрозуміло: розташована в Росії, Україні чи Казахстані фірма в переважній більшості випадків не має можливість проконсультувати клієнта про варіанти вкладення грошей в золото в Швейцарії на професійному рівні.
Міжнародний нейтралітет
Геополітичні конфлікти будуть існувати завжди. У зв’язку з цим, вкрай неприємною може стати та обставина, що Ваші активи можуть бути заблоковані в будь-якій країні тільки тому, що у Вас громадянство «невірної країни» або Ви є бізнес-партнером людини, яка «потрапила під санкції».
Швейцарія, яка не є ні країною НАТО, ні державою-членом ЄС, залишається останньою у Європі по-справжньому нейтральною державою.
Скільки грошей зберігати в золоті?
Кожен бажаючий зберегти і примножити свої гроші сам вирішує, скільки відсотків від наявних активів варто розміщувати в золоті (мистецьких творах, іноземній валюті, нерухомості і т.п.). Визначальними факторами є індивідуальні можливості кожного окремого інвестора, а також оцінка переваг і ризиків того чи іншого рішення.
У певному сенсі, метафорично висловлюючись, «золотим правилом» пожна вважати наступну пораду: в золоті слід зберігати 5 відсотків від наявних активів. Чому рекомендується саме дана цифра? Оскільки фізичне золото не приносить жодних відсотків, ціна на метал може значно просідати в ситуації підвищення прибутковості по різних акціях і облігаціях: в такому випадку інвестори активно виймають свої і ввірені клієнтами гроші з золота і розміщують їх в цінні папери.
У якому вигляді варто купувати золото?
Часто під інвестиціями в золото розуміється купівля фізичного золота.Сьогодні вибір інструментів вкладення в золото не зводиться лише до злитків, монет і прикрас: багато швейцарських банків пропонують своїм клієнтам і інші продукти, так чи інакше пов’язані з благородним металом. Однак, все по-порядку:
фізичне золото
Фізичне золото постає в 3 основних формах:
Злитки
Стандартним варіантом інвестування в золото в Швейцарії є купівля зливків. При цьому важливо враховувати наступне: вигідніше купувати великі злитки, оскільки в їхній питомій вартості витрати на саме виготовлення в процентному відношенні менші. Навпаки, при невеликій вазі Ви ризикуєте заплатити за виготовлення злитка в два рази більше. Конкретний приклад: злиток в 100 грамів коштує менше двох злитків по 50 грамів.
Правда, у даного факту є й інша сторона: купівля декількох злитків меншої ваги сприяє диверсифікації інвестиції. Приклад: у разі купівлі двох злитків по 50 грамів Ви можете продати лише один, а другий залишити. При купівлі одного злитка в 100 грамів подібна гнучкість неможлива.
Монети
Певною мірою сказане про злитки діє і відносно монет. Однак при купівлі золотих монет важливо пам’ятати, що витрати на їхнє виготовлення завжди більші від того, що потрібно для злитків.
Правда, монети – на відміну від золотих злитків – можуть мати для колекціонерів естетичну цінність. У зв’язку з цим, не виключено, що рідкісні золоті монети можуть коштувати більше, ніж коштував би сам метал такої самої ваги. Правда, дане правило зазвичай діє, якщо монета залишається в так званому «товарному вигляді»: подряпини та інші пошкодження можуть знизити вартість монети до ціни металобрухту.
Прикраси
Найкращі друзі дівчат – це не тільки діаманти, а й золото. Більш того, від такої дружби не відмовилися б і чоловіки.
Правда, для цілей інвестування золоті прикраси (каблучки, ланцюжки, браслети і т.п.) програють як злиткам, так і монетам: річ у тому, що значна частина вартості прикрас припадає саме на їх виготовлення (дизайн, робота ювеліра). З огляду на те, що вже ношені прикраси часто втрачають і естетичну вартість, іноді виходитб, що прикраси з золота можна буде продати лише за ціною самого металу.
Золоті рахунки
Більш відомі російськомовним громадянам як «знеособлені металеві рахунки», золоті рахунки в швейцарських банках є першою альтернативою металу у фізичній формі.
Їхньою головною перевагою є досить низький поріг для інвестування. Теоретично відкрити золотий рахунок в Швейцарії для її резидентів можна навіть з найменшим внеском (у кожного банку – свої тарифи). У разі (маловірогідного) банкрутства швейцарського банку клієнту гарантоване повернення до 100 тисяч франків.
Відносно нерезидентів швейцарські банки проводять набагато більш рестриктивну політику. Щоб відкрити золотий рахунок, зацікавлена особа буде зобов’язана надати кредитній установі, як мінімум, дані про себе і докази законного походження вкладень. Крім того, діє мінімальний поріг. Відносно інвестиційних рахунків він починається від 500 тисяч франків.
Фактична сума рахунку буде постійно змінюватись в залежності від курсу благородного металу, що створює потенціал як для заробітку, так і для збитку. До недоліків золотого рахунку відносяться банківські збори за його ведення (знову ж, ці збори відрізняються від банку до банку). Даний недолік, правда, врівноважується економією на зберіганні фізичного золота.
_ «Золоті» цінні папери_
На фінансових ринках не бракує варіантів вкладення грошей. Одним з них є інвестування в цінні папери різних фондів, які тримають у своїх портфелях «золоті активи».
Акціі компаній, які видобувають золото
Ще одним альтернативним способом вкласти гроші в золото в Швейцарії є купівля акцій компаній, які видобувають благородний метал по всьому світу.
Зазвичай зростання або падіння курсу акцій відображає динаміку цін на золото. Правда, у випадку з акціями компаній слід також пам’ятати про «позазолоті» фактори ризику. До них відноситься, наприклад, ризик банкрутства самої компанії з вини менеджменту або через політичні катаклізми у країні видобутку золота. У зв’язку з цим, особам, які вибирають опцію з купівлею акцій золотовидобувних компаній, слід завжди мати у своєму розпорядженні достатню інформацію про об’єкт інвестування (тобто акції).
Перевагою інвестицій в акції золотовидобувних компаній є очевидний факт: такі фірми виплачують своїм акціонерам дивіденди.
Де купити золото в Швейцарії?
Всіх продавців золота в Швейцарії можна умовно розділити на 2 великі групи:
- Банки;
- Організації, які не є банками, але надають своїм клієнтам послуги з купівлі-продажу і зберігання золота.
Як і банки, так і компанії , що спеціалізуються на золоті, мають свої переваги і недоліки.
Де зберігати золото?
Якщо Ви не проживаєте в Швейцарії, неминучим стає питання про те, де зберігати золото. Відповідь на це питання напрошується сама собою: там же, де і було куплено золото, благо банки і інші торговці золотом часто надають послуги з відкриття у них скриньок.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас