Україна різко обвалила експорт пшениці до Єгипту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна різко обвалила експорт пшениці до Єгипту

Аграрний ринок
1848
Продажі зерна Каїру знизилися майже на 40% за місяць
Експорт пшениці з України у вересні в порівнянні з серпнем знизився на 5,9% і склав 2 866,6 тис. т. При цьому експорт української пшениці до Єгипту знизився на 38%. Про це повідомляють аналітики компанії “ПроАгро”.
Більшу частину вересня діяло ембарго Єгипту на імпорт пшениці з вмістом ріжків і внесення України до списку країн, звідки ввезення зернових було заборонено. І хоча повністю поставки не були припинені, у вересні в Єгипет було експортовано трохи більше 175 тис. т пшениці, що на 110 тис. т менше, ніж в серпні. До речі, у вересні 2015 року Україна відвантажила в Єгипет 320 тис. т зернової, а всього в першому кварталі 2015/16 МР – майже 715 тис. т пшениці, тоді як за три місяці нинішнього сезону – лише 510 тис. т.
“Скорочення експорту основної продовольчої культури для вереснч досить нехарактерне – навпаки, в цей час експортери традиційно нарощують поставки. Причин скорочення пшеничного експорту бачиться кілька. Мабуть, перш за все справа в ціні, яка з липня продовжувала стрімко падати під тиском прогнозів про рекордне виробництво пшениці в світі. Разом з ціною зовнішньоторговельні компанії втрачали на маржі, що далеко не всіх стимулювало збільшувати поставки.
Також фактором зниження експорту стало стримування аграріями продажів якісного зерна в очікуванні, що ближче до кінця року ціна на нього зросте. І аж ніяк не сприяло зростанню поставок загострення проблем з логістикою через брак вагонів-зерновозів у залізниці при посиленому ваговому контролі автотранспорту”, – пояснив аналітик аграрного ринку Ярослав Левицький.
Всього за перші три місяці поточного сезону Україна експортувала понад 6,6 млн. т пшениці.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас