Підвищення мінімальної зарплати: відповіді на п'ять головних питань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення мінімальної зарплати: відповіді на п'ять головних питань

Казна та Політика
1411
У Кабміні дали роз’яснення з приводу підвищення мінімальних зарплат удвічі з 1 січня. Міністр соцполітики Андрій Рева розповів, за рахунок чого влада збирається підвищити доходи, що буде з пенсіями, субсидіями, а також з податками і штрафами, які обчислюються в мінімальних зарплатах. Експерти прогнозують збільшення інфляції через попит, насамперед на продукти.
Депутати в свою чергу ще не знають, чи будуть голосувати за запропоновані правки в бюджет. “Підвищувати соцстандарти потрібно, але, за нашими підрахунками, потрібно додатково 130 млрд грн, — сказав член бюджетного комітету ВР Іван Крулько. — З нашим комітетом це не обговорювалися. Якщо Кабмін покаже, де взяти гроші, то депутати ухвалять поправки до бюджету”.
Звідки віднайли кошти на підвищення зростання ВВП, виведення зарплат із тіні і “брудні” гроші
За словами Реви, Кабмін хоче використовувати два основні джерела, за рахунок яких можна підняти мінзарплату до 3200 грн, зрівнявши її з прожмінімумом для працездатних. Перше джерело — це зростання економіки України, насамперед ВВП, який, як планують в Кабміні, збільшиться за підсумками 2016-го на 3%, або приблизно на 50 млрд грн. Друге — виведення зарплати з тіні, позаяк тепер зарплатний мінімум збільшиться вдвічі, а значить, на стільки ж зростуть податок на доходи фізосіб і відрахування в пенсійний фонд (єдиний соцвнесок). У підсумку бюджет нібито стане менше дотувати пенсійний фонд, у якого, нагадаємо, дефіцит — понад 150 млрд грн, і зможе пустити ці гроші на підвищення мінзарплат. “Жодним чином не планується зростання грошової маси через її друкування або залучення іноземних кредитних ресурсів”, — уточнив міністр.
Також він додав, що, знижуючи торік ставку ЄСВ майже вдвічі (з 41% до 22%), Кабмін розраховував на відповідну реакцію бізнесу по вибілюванню зарплат, за рахунок якого у вигляді податків мало надійти близько 30 млрд грн, але цього не сталося. За підрахунками Мінфіну, недобір склав 23 млрд грн. Тепер влада сподівається, що підприємці будуть змушені подвоїти білу зарплату. Міністр фінансів Олександр Данилюк поки малооптимістичний, за його словами, Мінфіну ще належить розрахувати потребу бюджету в додаткових коштах.
А президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що ВВП цього року зросте не більш ніж на 0,5%, а доходи бюджету можна збільшити лише за рахунок інфляції та девальвації гривні. Також він уточнив, що деклароване підвищення — це “брудними” (без вирахування податків, які заберуть більше 20%, або 700 грн). Тобто на руки працівник отримає приблизно 2500 грн, що навіть менше нового продкошика (2700 грн).
Чи не заберуть у людей субсидії: до травня 2017 року нічого не зміниться, а потім їх перерахують
Враховуючи, що держдопомога на комунальні послуги нараховується, виходячи з доходів мешканців за попередній рік, то в нинішньому опалювальному сезоні (з 1 жовтня 2016 року по 30 квітня 2017-го) вже призначені субсидії збережуться, навіть якщо з 1 січня у їх одержувачів зростуть доходи, зокрема мінімальна зарплата.
А ось надалі субсидії перерахують, і такі сім’ї можуть не отримати держдопомогу, або вона буде меншою. Але, за словами Реви, дворазового зростання тарифів на “комуналку” в наступному році точно не буде, тому реальні доходи таких сімей зростуть. Експерти мають іншу думку. “У бюджеті немає достатньо грошей на субсидії. Зростання мінзарплати скоротить число одержувачів майже вдвічі проти нинішнього, або до 4-5 млн сімей, — підрахував Охріменко. — Найскладніше доведеться сім’ям, де є безробітні або ті, що працюють неофіційно, бо такій людині в соцзабезі автоматично нарахують доходи в розмірі двох мінімальних, або 6400 грн, яких фактично немає, і субсидію сім’я не отримає”.
Що з цінами: м’ясо та молоко подорожчають
За словами Реви, Кабмін не очікує великого зростання інфляції, оскільки додаткові доходи, які отримають небагаті люди, підуть на купівлю продуктів та інших товарів. А купівля стимулює розвиток їх виробництва, підвищення зарплат у цих сферах і підйом економіки. Економісти, навпаки, побоюються подорожчання найпопулярніших продуктів. “Якщо підвищувати міндоходи поступово, то стрімкої інфляції можна уникнути, а одне, та ще двократне підвищення може їй сприяти, — говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Першими подорожчають м’ясо і молокопродукти, ціни на які два роки зростали менше рівня інфляції через низький попит на них. Після підвищення мінімальних зарплат м’яса і молока явно стануть купувати більше, і ціни можуть піднятися на 25-30%”. Про те, що зростання соцстандартів розкрутить інфляцію, заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, але якою вона може бути, поки сказати не готовий. “Щоб розуміти, який буде ефект на інфляцію, спочатку потрібно зрозуміти, як буде працювати ця схема. Поки ж ми бачимо лише якісь загальні речі”, — каже Сологуб.
Коли слідом за зарплатами зростуть пенсії: виплати “осучаснять” в 2017 році
Рева підтвердив, що, на жаль, збільшення мінімальної зарплати до 3200 грн не призведе до зростання мінімальних пенсій. “Мінпенсія залежить не від мінзарплати, а прожмінімуму для непрацездатних, який з 2017 року планують збільшити всього на 10% (з 1130 грн до 1247 грн) — відповідно так само збільшаться і базові пенсії”, — сказав міністр. Це означає, що з 1 січня 2017 р. вони зростуть на 117 грн, або до 1247 грн. У той же час Мінсоцполітики збирається в наступному році зайнятися “осучасненням” раніше призначених пенсій. Тобто перерахуванням їх, виходячи з величини середньої зарплати в країні за 2013-2015 рр. (зараз рахують по більш низькій зарплаті за 2012 р., і пенсії виходять меншими), яка входить у формулу розрахунку пенсій.
Зарплати чиновників підвищаться тільки у спеціалістів, тобто чиновників найнижчого рангу, які сьогодні отримують 1800-2500 грн. Але, враховуючи, що їхні оклади зафіксовані і більше не будуть прив’язані до мінзарплати, то більш високооплачувані категорії держслужбовців залишаться без надбавки.
У бюджетній сфері тарифні ставки залишаться прив’язаними до ставки 1-го розряду (з 1.1.17 р. зросте з 1185 до 1600 грн). Тобто у половини спеціалістів (з 1 по 12 розряд або від прибиральниці до викладача 1 категорії) зарплати стануть відрізнятися символічно, на 10-50 грн, бо їм усім будуть доплачувати до 3200 грн плюс 10 грн в порівнянні з зарплатою попереднього розряду).
Найгірше доведеться тим, хто працює в приватному секторі. Так, заступник голови Спілки роботодавців Олексій Мірошниченко вже заявив, що з бізнесом підвищення мінзарплат не узгоджено, і будуть вжиті адекватні заходи, щоб вижити. Це може бути, наприклад, переведення працівників на погодинну оплату або трудові договори, щоб платити за відпрацьований час або виконану роботу, що дозволить нараховувати менше прожмінімуму.
Штрафи і збори: змінять закон, щоб народ не платив більше, а чиновники не декларували менше
За словами Реви, уряд має намір змінити систему прив’язки оплати ліцензій, судових зборів, штрафів і інших платежів до мінзарплати. Якщо цього не зробити, то при затвердженні Верховною Радою нової мінзарплати автоматично зросте вдвічі плата за ліцензії (від права на розробку надр до дозволу на продаж підакцизних товарів), штрафи на посадових осіб, обчислюються в минзарплатах, мінімальний судовий збір — по незначних справах, наприклад, про розлучення, збільшиться вдвічі (з 550 до 1100 грн).
Також зросте в два рази податок на нерухомість. І навпаки — під податок на розкіш потраплять автомобілі вартістю не 1,03 млн грн, як зараз, а від 2,4 млн грн, яких в Україні одиниці. Полегшає і чиновникам: їм в е-деклараціях можна не вказувати суми фінзобов’язань (кредитів), грошових активів, які менше 120 тис. грн (зараз 60 тис. грн). За словами Реви, Кабмін подасть законопроект, за яким ці платежі стануть фіксованими і щорічно будуть переглядатися при затвердженні держбюджету.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас