Українець створив прилад, який відновлює роботу паралізованої руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українець створив прилад, який відновлює роботу паралізованої руки

Технології&Авто
2198
Українець Олександр Шумський придумав медичний прилад, що допомагає людям після травм мозку і інсультів відновити дрібну моторику паралізованої руки. Пристрій вартістю до $500 дає можливість такій руці діяти, як здоровій – щоб людина могла самостійно одягатися, наливати собі чай і виконувати інші рутинні завдання.
Крім того, він допомагає відновити зв’язок мозку з паралізованою рукою, щоб реабілітація пройшла швидше і ефективніше.
Система влаштована таким чином. На працюючу руку надягають рукавичку з сенсором, який зчитує рухи вказівного пальця – і коли той згинається, посилає Bluetooth-сигнал рукаву на непрацюючій руці. Пристрій генерує електророзряд, який проходить через м’яз і активує мотонейрони, що його запускають.
«Це практично натуральний спосіб запуску м’язу – він «не бачить» різниці між електрикою і стимулом, посланим мозком. Правильно налаштований під людину розряд не доставляє дискомфорту, і в результаті ми отримуємо силу скорочення м’язу в кілька кілограм: завдяки їй людина не тільки може самостійно одягатися, тримати чашку і ложку, а й піднімати дволітрові пляшки», – говорить Олександр Шумський.
Пристрій дає можливість рухати симетрично двома руками або використовувати працюючу руку як джойстик для управління іншою рукою.
Такі вправи допомагають мозку відновити зв’язок з паралізованою рукою, щоб функції загиблих клітин на себе взяли інші клітини. Зазвичай мозок сам намагається відновити зв’язок з руками – з часом людина починає ворушити плечем і ліктем. Але дрібна моторика, як правило, відновлюється гірше. Система допомагає налагодити дрібну моторику, мотивує користувача до вправ, а також може в рази прискорити реабілітацію.
Українець створив прилад, який відновлює роботу паралізованої руки
Вага всього пристрою близько 250 г, людина може однією рукою самостійно надіти його, включити і налаштувати. Вся система зроблена за один цикл 3D-друку, включаючи застібки і рухливі частини. Для створення моделі руку сканують в 3D, а потім відбиток доводиться до форми, яка йде в друк.
Прилад можна налаштовувати індивідуально під кожну людину, змінюючи напругу та інші дані. Налаштування можна проводити і через комп’ютер, підключившись до нього за допомогою USB або Bluetooth.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас