Будинки майбутнього: будують і виробляють їжу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будинки майбутнього: будують і виробляють їжу

Технології&Авто
904
Архітектор Міхай Чіріак з Університету Шеффілда представив концепцію будинків майбутнього, які будуть самі друкувати себе на 3D принтері і самі вироблятимуть їжу для своїх мешканців. Така футуристична система виробляє мінімум відходів і дозволяє повернути до життя покинуті міські території.
Концепція Aquaponic Future Housing («Аквапонічне житло майбутнього») описує триповерхові будівлі, надруковані з біорозкладного пластика. Крохмаль для його виробництва можна буде отримувати від овочів, вирощених в самому будинку.
Будівля обладнана власною замкнутою аквапонічною системою. Аквапоніка з’єднує два напрямки: водне господарство – розведення риб – і гідропоніку – вирощування рослин без використання грунту. У такій системі грядки з рослинами встановлюються над ємностями з водою, в якій живуть риби. Коріння рослин вбирає разом з водою екскременти риб і нез’їдений корм, які виконують роль аміачних поживних речовин.
Таким чином формується продуктивна екосистема, яка дає більше врожаю на квадратний метр, ніж інші сільськогосподарські аналоги, повідомляє Inhabitat.
Описана концепція відповідає принципам регенеративного дизайну, при якому мешканці будинку самі виробляють свіжі органічні продукти і будівельні матеріали для свого житла. Такі будинки можна встановлювати на території занедбаних промислових об’єктів і використовувати землю, яка раніше простоювала і була непридатною для проживання та ведення господарства.
Подібні рішення будуть необхідні в найближчому майбутньому, щоб прогодувати зростаюче населення. До 2100 року на Землі буде проживати близько 11 млрд осіб. Багато компаній займаються розробкою вертикальних ферм, які використовують принцип гідропоніки. Американська торговельна мережа Target обладнає кілька вертикальних міні-ферм на території своїх магазинів.
Бельгійський стартап Urban Crops також розробив автоматизовану систему вирощування рослин під фіолетовою LED-підсвіткою, яка працює в 10 разів ефективніше за звичайну. На 30 кв. метрах Urban Crops можна щодня вирощувати 220 качанів латуку, використовуючи лише 5% води, яка знадобилася б для поливу на традиційної ферми.
Втім, гідропонічний сад можна обладнати навіть у себе вдома. Система Gro.hub дозволяє вирощувати до шести видів рослин, не докладаючи особливих зусиль. Сад сам збирає дані з десяти датчиків і моніторить температуру води для поливу, рівень pH і інші характеристики.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас