У Росії сумніваються в здатності України побудувати своє сховище ВЯП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії сумніваються в здатності України побудувати своє сховище ВЯП

Енергетика
1438
Російський парламентарій звернув увагу на можливі ризики при експлуатації такого об’єкта.
У Росії вважають, що Україна навряд чи зможе самостійно займатися переробкою і зберіганням відпрацьованого ядерного палива (ВЯП). Про це заявив перший заступник голови комітету Держдуми РФ з енергетики Ігор Ананських.
“Своїх коштів на створення повного комплексу зберігання ВЯП у України немає. Навіть якщо західні партнери Києва знайдуть ці гроші, реалізація такого проекту займе багато часу”, – зазначив росийский парламентарій.
За його словами, крім фінансового питання гостро стоїть питання безпеки.
“Це величезний ризик не тільки для навколишнього середовища, але і для людей. Можливі викиди небезпечних речовин у навколишнє середовище”, – заявив Ананських.
Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна побудує власне Централізованого сховище відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), і з 2017 року не буде більше вивозити ВЯП на тимчасове зберігання до Росії.
“Я хочу подякувати Верховній Раді, ми вирішили питання будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, що диверсифікує повністю утилізацію. Щороку Україна платить 200 млн доларів для утилізації відпрацьованого ядерного палива. Починаючи з 2017 року, ці кошти платити не будемо, оскільки ми маємо своє”, – сказав він з парламентської трибуни.
За словами міністра, Україна також диверсифікує поставки свіжого ядерного палива – блоки АЕС будуть завантажені на 40% паливом виробництва Westinghouse.
Як повідомлялося з посиланням на генерального директора “Атомпроектінжинірингу” (відокремлений підрозділ НАЕК “Енергоатом”) Олександра Рибчука, початок активної фази будівельних робіт на майданчику Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива очікується в березні 2017 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас