Олександр Рудь: Розумні будинки, як можна економити з їх допомогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Рудь: Розумні будинки, як можна економити з їх допомогою

Нерухомість
1429
Якщо кілька років тому «розумний будинок» асоціювався з чимось з області розваг для забезпечених людей, то зараз все більше українців стверджують, що використання високих технологій для облаштування свого житла — це потрібна річ, яка дозволить економити.
Що вміє «розумний будинок»?
Керування освітленням – за допомогою технологій «розумного будинку» і смартфона користувач зможе управляти будь-яким типом освітлення в будь-якій з кімнат будинку, також можна організувати гнучку прив’язку вимикачів, автоматизувати світлові сценарії (прибирання, робота, відпочинок, читання тощо).
Економія для володаря даної системи буде за рахунок того, що електроенергії буде витрачатися рівно стільки, скільки буде необхідно для повноцінного освітлення із залученням оптимальної кількості світлових приладів.
Варто також відзначити smart-розробку українського стартапу Ecoisme. Пристрій здійснює постійний моніторинг споживання електроенергії в домашньої електричної мережі, що дозволяє відстежувати енергоспоживання кожним приладом або девайсом в будинку, а також дає рекомендації, націлені на зниження рівня енергоспоживання.
Керування кліматом і вентиляцією – функціонал і спеціальні датчики «розумного будинку» будуть підтримувати комфортну температуру в будь-яку пору року для кожної окремої кімнати. У теплу погоду система може відключити «зайве» автономне опалення з метою економії електроспоживання. А, наприклад, при включеному кондиціонері одночасно включити подачу тепла по батареях буде неможливо.
Система керування вентиляцією допоможе керувати такими параметрами повітря, як вологість і температура, а також здійснювати його попередню фільтрацію.
Керування безпекою – в більшості випадків системи «розумний будинок» поставляються з реалізованим функціоналом безпеки житла. В першу чергу сюди включаться різні датчики руху і сигналізації, пожежогасіння, датчики попередження затоплення, а деякі системи забезпечуються відеоспостереженням і голосовим зв’язком.
Реальна економія?
Впровадження системи «розумний дім» – це в першу чергу потребує певних фінансових витрат і, як правило, для того, щоб система «окупилася», власникам будинку або квартири варто проаналізувати джерела економії після впровадження.
Отже перерахуємо основні напрямки:
1. Економія на опаленні.
За словами виробників систем, за рахунок правильного налаштування «розумного будинку» можна домогтися до 30% економії. Досягти цього дозволять автоматизація опалення – опалюватимуться лише ті місця житла, які необхідні саме в даний момент, без втрати комфорту для мешканців.
В даному випадку працює принцип: «Навіщо обігрівати ті кімнати, де нікого немає?». Наприклад, задавши сценарій «нікого немає вдома» система переведе опалення в режим мінімального опалення в період відсутності господарів, а по приїзді буде підвищувати температуру.
2. Економія на електриці.
Система дозволить якісно організувати управління електроживленням побутових приладів і пристроїв, а також освітленням у приміщенні.
Олександр Рудь, керівник з корпоративного бізнесу Kreston GCG
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас