В Ісландії хочуть отримувати електроенергію з вулканів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Ісландії хочуть отримувати електроенергію з вулканів

Світ
385
В Ісландії відкрився новий проект, який передбачає видобуток електроенергії з магми, що знаходиться всередині вулканів. Поза сумнівом, це потужне і постійне джерело енергії, на яке ще й не впливає навколишнє середовище.
У проекті пропонується пробурити 5-кілометрову дірку в південно-західній частині Ісландії, в тому місці температура коливається між 400 і 1000 градусів за Цельсієм. Цього достатньо для створення надкритичної пари, яка, за оцінками експертів, може генерувати до 50МВт електроенергії, що робить такий метод в 10 разів ефективнішим за використання геотермальних свердловин.
Геотермальну енергію використовували вже кілька десятиліть, для отримання енергії таким методом потрібно було також свердлити свердловини, але з меншою глибиною. При цьому, Ісландії вигідніше отримувати енергію з вулканів, бо вони здатні покрити всю частину енерговитрат, бо геотермальні джерела здатні дати енергію тільки чверті країни, а решта витрат покривають гідроелектростанції.
Однак, незважаючи на те, що методика лежить на поверхні, є проблеми. Вулкани працюють не самі по собі, а в комплексі з водою, тобто по факту – це все ті ж самі геотермальні джерела, але при цьому трохи більш потужні. Сам проект і народився з помилки під час будівництва гідротермального джерела, тоді випадково, через помилки в розрахунках, фахівці просвердлили свердловину на 2 кілометри глибшу, ніж було потрібно. Усвідомивши помилку інженери вирішили все таки з’ясувати, чи можна отримати енергію і з такої свердловини, тоді, заливши в свердловину воду, вони отримали 30 мегават потужності.
Свердління нової свердловини розпочалося ще 12 серпня в сейсмонебезпечному регіоні Рейкьянес в Ісландії, дослідники сподіваються дістатися до Серединно-Атлантичного хребта – великої межі між тектонічними плитами землі, де Магма нагріває морську воду до температури аж до 1000 градусів за Цельсієм.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас