Чи продовжиться зміцнення: Чого чекати від гривні цього тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи продовжиться зміцнення: Чого чекати від гривні цього тижня?

Валюта
2199
Минулого тижня гривня продовжила помірне зміцнення до долара, яке на різних сегментах валютного ринку склало 0,3-0,5%. За тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 25,81 грн до 25,70 грн, або на 0,4%, що повністю збіглося з нашим прогнозом тижневої давності.
Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, знизився за цей же час з 25,79 грн до 25,67 грн, або на 0,5%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку знизилися за тиждень з 25,60/26,11 до 25,53/26,03. Таким чином, і купівля, і продаж знизилися на 0,3%.
Як і тижнем раніше, НБУ виходив на міжбанк як покупець валюти для поповнення резервів, що врятувало її від ще більшого зниження.
Нещодавно було прийнято рішення змінити порядок формування офіційних курсів іноземних валют. Тепер при визначенні курсу будуть враховуватися тільки угоди між банками і угоди між банками і НБУ. Угоди банків і Нацбанку з клієнтами при розрахунку офіційного курсу брати участь не будуть.
За словами старшого аналітика Альпарі Вадима Іосуба, нові правила формування офіційного курсу гривні виглядають цілком логічно. По-перше, ринок угод банків один з одним і банків з НБУ – найбільша і найбільш ліквідна частина міжбанківського ринку, яка повинна забезпечувати менші спреди між купівлею і продажем, і меншою мірою підпадати під неринкові курси.
“Якщо угоди між банками проходять в умовах високої конкуренції, то своїм клієнтам банки, як правило, мають можливість виставляти менш вигідні курси, вищі при продажу валюти банком і нижчі при купівлі. За нашою оцінкою, на цьому тижні гривня продовжить своє помірне зміцнення, а до його кінця офіційний курс долара, встановлений НБУ, може знизиться до 25,6 грн”, – зазначає експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас