Щоб домовитися про Курили, Японія дасть кредит Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щоб домовитися про Курили, Японія дасть кредит Сбербанку

Світ
1066
Державний Японський банк міжнародного співробітництва (JBIC) дасть кредит в розмірі близько 4 мільярдів ієн ($39 мільйонів) російському Сбербанку, покараному західними санкціями, в надії прискорити переговори про спірні Курильськы острови, повідомила газета Nikkei.
Сбербанк, найбільший банк країни, витратить кредит в ієнах на купівлю устаткування для транспортування вугілля для далекосхідного порту Східний, яким управляє компанія.
JBIC видасть позику до кінця року в спробі прискорити переговори про контрольовані Росією острови в Тихому океані, суперечка навколо яких десятки років заважає підписати мирний договір після Другої світової війни.
“Рішення JBIC надати фінансування Росії пов’язане з тим, що японська влада має намір досягти прогресу в переговорах”, – повідомило видання.
Коментар JBIC отримати не вдалося. МЗС Японії і адміністрація прем’єр-міністра не були доступні для коментарів.
Сбербанк в 2014 році потрапив під санкції Заходу, накладені на РФ і російські державні компанії та банки за анексію Москвою Криму та її роль у війні на Донбасі.
Японія раніше обіцяла, що будь-яка економічна взаємодія з Росією не порушить накладені на Кремль обмеження.
Токіо також обмежує участь у випуску бондів Сбербанком та іншими фінансовими інститутами. Хоча кредити в ієнах не підпадають під санкції, японські банки обережно видають їх в Росії, побоюючись реакції США, написала Nikkei.
Кредит є частиною програми, що складається з восьми пунктів, яку японський прем’єр Сіндзо Абе представив російському лідерові Володимиру Путіну в травні як “новий підхід” до вирішення давньої суперечки.
Японія домагається суверенітету над усіма чотирма островами, однак деякі політики та експерти говорили, що Абе може відійти від попередньої офіційної позиції.
Nikkei в понеділок з посиланням на неназвані японські і російські урядові джерела повідомила, що Абе сподівається переконати Путіна на зустрічі 15 грудня розпочати переговори про спільне управління островами. МЗС Японії це спростував.
У надії досягти домовленості японський прем’єр ставить на теплі відносини з Путіним, економічні проблеми Росії і спільне занепокоєння щодо намагання Китаю домінувати в регіоні.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас