Корчак назвала причину, через яку чиновники не здають декларації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корчак назвала причину, через яку чиновники не здають декларації

Казна та Політика
705
Чиновники не поспішають подавати свої документи до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, побоюючись кримінальної відповідальності у разі якоїсь помилки. Однак заповнення електронних декларацій – це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти.
Таку думку висловила голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак.
«Існує великий острах того, що невірне заповнення є підставою для застосування кримінальної відповідальності. Тому я як голова державного органу хочу сказати, що невірно у суспільстві були розставлені акценти щодо прямого зв’язку самої декларації та кримінальної відповідальності. Оцією кримінальною відповідальністю відбувається процес залякування декларантів», – сказала Корчак.
Однак, як наголосила голова НАЗК, заповнення електронних декларацій – це нова культура, яку чиновникам доведеться освоїти.
Водночас вона визнала, що система електронного декларування та сама форма е-декларації не є досконала. «Тому оцей етап заповнення декларацій нами буде критично сприйнятий, і ми будемо вже знати, що треба удосконалювати в цьому процесі», – запевнила Корчак.
У законі про “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році” чітко прописано, що адміністративна відповідальність за надання свідомо недостовірних відомостей у декларації – штраф від 1 тис. до 2 500 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (НМДГ); кримінальна відповідальність – штраф від 2 500 до 3 000 НМДГ або громадські роботи 150 – 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.
Передбачається, що повна перевірка декларації може проводитися в період здійснення чиновником своїх повноважень, а також протягом 3 років після припинення такої діяльності.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас