Україні варто обережно співпрацювати з урановими компаніями Казахстану, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні варто обережно співпрацювати з урановими компаніями Казахстану, - експерт

Світ
686
В питаннях розвитку власного урановидобування Україна повинна мати дуже виважену позицію. З огляну на досить сильне становище Росії у цій галузі та її дружні стосунки з Казахстаном, нам варто враховувати всі фактори можливої подальшої кооперації та співпраці з казахськими компаніями.
Про це зазначив експерт, екс-директор департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян.
За його словами, Казахстан —є одним із лідерів в СНД з видобутку урану, який застосовує технологію підземного вилуговування.
“Казахстан історично розвивав цей видобуток, плюс, якщо не помиляюсь, у них же спільне підприємство із Росією по збагаченню урану. Тобто вони достатньо інтегровані із цією країною і є одним із ключових постачальників зараз сировини для російського “Росатому”, — сказав М.Бно-Айріан.
Незважаючи на це, Україна сьогодні дуже активно спілкується з Казахстаном щодо перспектив співпраці у сфері урановидобутку.
“За останні 2 роки, ми дуже активно спілкувалися із Казахстаном із цього приводу під час останніх зустрічей на міжвідомчому рівні, на високому політичному рівні. І я думаю, що із ними цей напрям може розвиватися, але звичайно, треба дуже ретельно підходити до цього питання, оскільки там достатньо сильна позиція Росії. Саме тому це співробітництво повинно бути максимально прораховане”, — вважає експерт.
Він додав, що Україні потрібні інвестиції, аби розвивати уранову галузь.
“В світі є країни, які є лідерами безумовними у виробництві урану. Наприклад, Австралія. І, в принципі, ми б могли кооперуватися і залучати інвестиції із цієї країни, наприклад, як варіант, створюючи максимальну додану вартість і максимально збільшуючи видобуток урану, який потім буде знову ж таки поставлений до нас як ядерне паливо, як збагачення”, — сказав М.Бно-Айріан.
Нагадаємо, як повідомлялося, за словами І.Насалика, Україна підписала меморандум з казахською стороною “безпосередньо по видобутку уранової сировини”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас