Насалик розповів, де Україна буде зберігати ядерні відходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Насалик розповів, де Україна буде зберігати ядерні відходи

Енергетика
3233
Майже половина атомних блоків в Україні почне працювати на ядерному паливі Westinghouse, а за зберігання відпрацьованого палива більше не доведеться платити 200 млн доларів на рік.
Про це завив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик під час “Години уряду” у Верховній Раді.
“Ми запустили 5-й запорізький блок повністю на паливі Westinghouse. На сьогоднішній день розглядається програма, щоб 40% атомних блоків України працювали на ядерному паливі Westinghouse”, – заявив Насалик.
Він також уточнив, що в Україні з’явиться сухе сховище відпрацьованого палива.
“Ми вирішили питання будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, що диверсифікує повністю утилізацію. Щороку Україна платила 200 млн доларів за утилізацію відпрацьованого ядерного палива. Починаючи з 2017 року, ці кошти ми платити не будемо, оскільки тепер маємо своє сховище”, – заявив Насалик .
Міністр нагадав, що з весни рівень роботи атомної промисловості в Україні був критично низьким – влітку працювало тільки дев’ять енергоблоків АЕС.
“Це було зумовлено двома основними причинами. Перша об’єктивна причина: переведення і плановий ремонт з продовженням термінів експлуатації першого і другого запорізького блоку, які почалися в грудні-січні і затягнулися в роботі. Друга причина – це заблоковані рахунки “Енергоатома” і практично жодну господарську діяльність вони здійснювати не могли. Ми відновили господарську діяльність, відновили ремонтні майданчики”, – відзвітував Насалик.
Як повідомлялося, щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тонн, тоді як його внутрішнє виробництво держпідприємством “СхідГЗК” становить близько 1-1,2 тис. тонн.
Влітку 2015 року французька AREVA, запропонувавши найнижчу ціну, виграла конкурс на поставку збагаченого уранового продукту, який буде використаний для виробництва паливних збірок Westinghouse.
Також Україна на різних рівнях вела переговори про закупівлю уранової продукції в Австралії та Казахстані.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас