У Кабміні пояснили, як довго буде діяти в Україні мораторій на продаж землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні пояснили, як довго буде діяти в Україні мораторій на продаж землі

Казна та Політика
400
Мораторій на продаж землі в Україні буде діяти до моменту, поки не буде розроблена, представлена і затверджена повноцінна модель земельного ринку, говориться в повідомленні на офіційній сторінці Кабінету міністрів України в Twitter.
В уряді нагадали, що функціонування ринку землі в Україні прописано в програмі реформ, схваленій ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом. Однак, як підкреслили в Кабміні, про розпродаж української землі не йдеться. “У домовленостях з МВФ говориться про земельну реформу. Але мораторій (на продаж земель сільськогосподарського призначення – ред.) буде діяти, поки не будуть створені умови для проведення земельної реформи”, – йдеться в повідомленні.
Раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зазначав, що Кабінет міністрів України не ухвалюватиме жодних рішень щодо функціонування ринку землі в Україні без широкого обговорення моделей створення та розвитку такого ринку. У свою чергу міністр фінансів Олександр Данилюк підкреслював, що уряд повинен запропонувати парламенту модель ринку сільгоспземель, і це є зобов’язанням України перед МВФ, а не розпродаж земельних активів.
Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні вже 15 років. 6 жовтня Верховна Рада продовжила його до 2018 року. Власниками землі сьогодні є тільки фізичні особи, які зараз фактично позбавлені права розпоряджатися нею. У зв’язку з цим все аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю. Однак експерти стверджують, що тіньовий ринок землі в Україні існує.
 При цьому МВФ рекомендує Україні відкрити ринок землі. За розрахунками Фонду, запуск ринку землі в Україні і прийняття відповідного законодавства дозволить розкрити значний потенціал для економічного зростання, а також забезпечить суттєві доходи держави, включаючи податкові надходження.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас