Безпілотники Mercedes-Benz в аварії будуть жертвувати пішоходами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпілотники Mercedes-Benz в аварії будуть жертвувати пішоходами

Технології&Авто
3301
Розробники безпілотників давно намагаються вирішити моральну дилему: хто важливіший – пасажири або пішоходи? Представники Mercedes-Benz вже визначилися зі своїми пріоритетами – першорядну роль грають ті, хто перебуває в салоні, і саме їх спробує врятувати робомобіль в аварійній ситуації.
В інтерв’ю журналу Car and Driver керівник розробки допоміжних систем водіння автоконцерну Крістоф фон Хьюго заявив, що Mercedes-Benz завжди буде ставити на перше місце пасажирів. Безпілотник не може діяти за обставинами, всі його рішення визначає програмне забезпечення, тому робомобілі 4 і 5 рівня автоматизації від Mercedes-Benz будуть запрограмовані на захист пасажирів.
Фон Хьюго також зазначив, що жертвування автомобілем не гарантує безпеки пішоходам. Наприклад, якщо машина вріжеться в дерево, щоб об’їхати дитину, яка вибігла на дорогу, на цю дитину може впасти гілка – і вона все одно постраждає. Або через спроби уникнути аварії автомобіль вріжеться в шкільний автобус.
«Якщо є можливість врятувати хоча б одну людину, треба це робити», – зазначив фон Хьюго. Рішення компанії може здатися цинічним, але його підтверджують опитування громадськості. Нещодавно журнал Science запропонував 2000 чоловік вирішити, що важливіше – безпека пасажирів або пішоходів. Більшість вважають, що робомобіль повинен зводити число жертв до мінімуму. При цьому більшість опитаних готові купити безпілотник, тільки якщо він ставить в пріоритет їх власну безпеку.
Один з авторів дослідження Жан-Франсуа Боннефон вважає рішення Mercedes-Benz сміливим і важливим, оскільки етика в сфері робомобіль знаходиться «на стадії Дикого Заходу».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас