Податок на нерухомість: кому і за що доведеться платити штрафи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податок на нерухомість: кому і за що доведеться платити штрафи

Нерухомість
1259
Українцям з “зайвою” житлоплощею, які до кінця вересня не заплатили податок на нерухомість, цього місяця доведеться платити на 20% більше. Платіжки повинні були прийти до 1 липня і для того, щоб заплатити, податківці дали цілий місяць – до кінця серпня. У вересні сума в платіжці збільшується на 10% (такий розмір штрафу), а в жовтні – на 20%. Нерухомість українців, які відмовляються платити, за рішенням суду можуть заарештувати. Кому і скільки доведеться платити за “зайві” квадрати.
За що і кому платити
Місцеві ради мають право самостійно визначити відсоткову ставку податку (від 0 до 3% від мінімальної зарплати (МП)) і площу нерухомості, яка не оподатковується (від 60 квадратних метрів за квартиру, від 120 – за будинок, і від 180 квадратних метрів за сумарну площу будинку і квартири).
Так, Київрада прийняла рішення за кожен “зайвий” квадратний метр збирати 1% від мінімальної зарплати (12,18 гривні). Киянину, який володіє двома квартирами загальною площею 140 квадратних метрів, доведеться заплатити податок за 80 квадратів (норма для квартир в столиці – 60 квадратних метрів) – 974 гривні.
Податок на нерухомість: кому і за що доведеться платити штрафи
Водночас міська рада в Сумах прийняла рішення з кожного “зайвого” квадрата збирати 2% від мінзарплати (24,3 гривні). Тобто власнику двох квартир загальною площею 140 квадратних метрів в Сумах доведеться заплатити 1948 гривень. А власник такої ж нерухомості в Одесі заплатить тільки за 20 квадратних метрів (місцева влада встановила “норму” для квартир – 120 квадратних метрів) – 486 гривень.
Якщо квартира здається в оренду, пільгова ставка оподаткування для такої нерухомості не застосовується. Згідно з даними, розміщеними на сайті Фіскальної служби, більшість місцевих рад прийняли рішення стягувати з нежитлової нерухомості (сараїв, гаражів, погребів тощо) 0% від мінімальної зарплати.
До 1 липня податкова служба повинна була розіслати рішення-повідомлення та квитанції із сумами податку. Заплатити потрібно було не пізніше 28 серпня. Тим, хто платить пізніше, випишуть штрафи: в перший місяць – 10% від суми, в другий – 20%.
Податок доведеться заплатити 350 тисячам українців
За інформацією директора Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Павла Дроняка, податок цього року нарахували 350 тисячам українців. При цьому більша частина українців досі не заплатили. “Станом на 26 вересня до бюджету уже сплачено 149 млн гривень податку на нерухоме майно. Водночас до кінця року ми очікуємо надходження в бюджет понад 250 млн. гривень податку”, – зазначив Павло Дроняк. Точну кількість українців, яким нарахували штраф, у відомстві не називають.
Звернутися до податкової інспекції повинні і українці, які мають житлову нерухомість на території анексованого Криму. Вони зобов’язані задекларувати таке майно для визначення загальної бази та отримання пільги зі сплати податку.
Багато українців не отримали платіжки до 1 липня. Інформація про них не була внесена до Держреєсту, проте навіть тим українцям, про яких “забули” в податковій, рано чи пізно доведеться заплатити.
Начальник відділу Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Юрій Тимощук зазначає: в ЄС за нерухомість платять всі.
“У всіх країнах Європи і більшості країн світу цей податок існує і його платять громадяни. В Україні він сплачується до місцевого бюджету (тобто бюджету, де проживають громадяни, які володіють нерухомістю). У зв’язку з децентралізацією, реформою місцевого самоврядування, органам місцевого самоврядування надано більше повноважень. Такі кошти дійсно надійшли до місцевого бюджету і місцева влада є їх розпорядником”, – зазначив Юрій Тимощук.
За його словами, податок на нерухоме майно сплачують юридичні та фізичні особи відповідно до 266-ї статті Податкового кодексу України. Податок сплачується власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Державна фіскальна служба отримує інформацію з державного реєстру прав на власників майна (житлової і нежитлової нерухомості) і на підставі цієї інформації нараховується податок громадянам.
“Згідно із законодавством, кожен громадянин, який має у власності квартиру, або будинок, або змішані типи (квартиру і будинок) має право на зменшення його бази. Якщо це окрема квартира або кілька квартир – на 60 квадратних метрів. Для будинку (будинків) така пільга надається в розмірі 120 кв. метрів. тобто, якщо площа всіх будівель (або одного будинку) не перевищує 120 кв. метрів, то громадянин не платить податок. і для змішаних типів: якщо одночасно є і квартира, і будинок, загальна площа, що підлягає оподаткуванню, зменшується на 180 кв. метрів”, – підкреслив Юрій Тимощук.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас