Антон Козюра: Вимоги МВФ і пенсії - на що може піти уряд? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Козюра: Вимоги МВФ і пенсії - на що може піти уряд?

Особисті фінанси
1122
Нагадаємо, що минулого місяця Україна отримала транш від МВФ на суму близько $1 млрд і слідом за цим змогла розмістити облігацій державної позики на приблизно таку ж суму під гарантії уряду США. В уряді розраховують на видачу чергового траншу в розмірі $2,3 млрд до кінця поточного року, при цьому фонд висуває умови, серед яких і реформа пенсійної системи.
Останнім часом тиражується думка, що вимога МВФ до українського уряду полягає в черговому підвищенні пенсійного віку. Проте прямої вказівки в оприлюдненій резолюції фонду немає. Там ідеться про необхідність реформування поточного пенсійного законодавства. При цьому терміни реалізації реформи вказані до кінця вересня, що вже де-факто не виконано.
У поточних умовах підвищення пенсійного віку цілком може призвести до зростання і без того значного соціального напруження, крім того таку непопулярну реформу навряд чи вдасться провести через парламент, у всякому разі в його нинішньому складі.
І в МВФ, швидше за все, це добре розуміють, отже, або ставлять свідомо нездійсненні умови, або готові на менш радикальну зміну законодавства. Адже раніше фонд, хоч і зі значними затримками, виділяв фінансування, якщо бачив прагнення уряду йти курсом реформ, нехай і виконаних у меншому, ніж планувалося, обсязі.
Як один з варіантів уряд піде на реформування законодавства в частині підвищення пенсійного віку, а в частині зменшення розмірів пенсійних допомог для держслужбовців, і збільшення необхідного стажу для отримання пенсійної допомоги, що означатиме неможливість отримання пенсій тими громадянами, які, наприклад, працюють за кордоном.
Також зміни можуть торкнутися законодавства в частині скасування так званого пільгового стажу, що застосовується для співробітників силових структур, а також для працівників МНС.
Чи зможе уряд реалізувати настільки не популярні реформи без зростання соціальної напруги – питання відкрите. Однак, у випадку, якщо все-таки реформу не вдасться провести – чекати виділення траншу в заявленому обсязі до кінця поточного року не доводиться.
Антон Козюра, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас