Ціни на нафту повернулися до падіння після бурхливого зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту повернулися до падіння після бурхливого зростання

Енергетика
752
Нафта, що подорожчала за два дні на 7% на новинах про досягнення країнами ОПЕК попередньої домовленості про колективне зниження видобутку, в п’ятницю вранці коригується вниз.
Так, листопадові ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures до вранці дешевели до $48,88 за барель. Котирування ф’ючерсів на нафту WTI на листопад на торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) знижувалися на 0,6% – до $ 47,55 за барель.
Домовленості ОПЕК про зниження видобутку до 32,5-33 млн барелів на день можуть і не привести до результату або зовсім зірватися через розбіжності між країнами. У той же час інвестори стали з великим оптимізмом дивитися на перспективи ринку.
Угода ОПЕК, прискоривши скорочення запасів, знімає частину понижувальних ризиків для цін в короткостроковій перспективі, вважають в Credit Suisse. Учасників ринку вразила готовність країн ОПЕК, незважаючи на розбіжності, вперше з 2008 року досягти компромісу.
Досягнуті домовленості можуть означати, що провідні виробники нафти, в тому числі Саудівська Аравія і Іран, і в подальшому зможуть координувати свої дії на ринку. Крім того, провідні країни ОПЕК фактично відмовляються від стратегії двох останніх років, коли головним для них було підтримання ролі на ринку в боротьбі з компаніями-конкурентами із США.
Проте багато деталей і терміни реалізації досягнутих в Алжирі домовленостей залишаються під питанням.
Спеціальна комісія повинна буде визначити до 30 листопада, на який обсяг повинна буде знизити видобуток кожна з країн, щоб сумарно виробництво сировини ОПЕК скоротилося з поточних 33,2 млн барелів на добу до 32,5-33 млн барелів на добу.
Країни ОПЕК вважають, що очікувало досягнення балансу попиту і пропозиції на ринку нафти, якщо нічого не робити, відбудеться, в кращому випадку, в кінці 2017 року, причому в порівнянні з червнем прогнози щодо термінів досягнення цього балансу віддалилися.
Якщо країни ОПЕК, щоб прискорити ребалансування, знизять видобуток на 700 тис. барелів на день, то надлишок пропозиції сировини на ринку може зникнути вже до кінця року, свідчать оцінки Міжнародного енергетичного агентства. Goldman Sachs вважає, що в разі реалізації угоди ціни можуть вирости на $7-10.
Водночас угода може виявитися на руку виробникам сланцевої нафти в США, які, за прогнозами, в 2017 році будуть нарощувати видобуток.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас