Стало відомо, скільки коштів зняли шахраї з рахунків українців у 2015 році через банкомати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, скільки коштів зняли шахраї з рахунків українців у 2015 році через банкомати

Кримінал
830
Кібершахрайство в сфері платіжних інструментів – актуальна проблема для України. Щодня в середньому жертвами кіберзлочинців стають 100 українців. Сьогодні найбільше незаконних операцій фіксується в інтернеті. У минулому році їх кількість досягла 43 тисяч, сума збитків – майже 95 мільйонів гривень.
Про це порталу Finance.UA повідомили під час прес-конференції “Протидія кібершахрайству – убезпечити кошти можливо”
Через банкомати в 2015 році шахраї зняли з рахунків українців 15,2 мільйона гривень – це 9,4 тисячі незаконних/сумнівних операцій. У торгових мережах зафіксовано 4,7 тисячі випадків шахрайства з платіжними інструментами на суму 13,9 мільйона гривень.
За словами Сергія Шацького, директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України, 30% звернень громадян в банки – саме через шахрайства з платіжними картками, найбільше скарг фіксується в містах-мільйонниках.
Лідером за кількістю збитків від незаконних дій є Київ – 35% випадків шахрайства зафіксовано в столиці.
«Одним з найбільш дієвих способів боротьби з шахрайством в платіжних системах залишається підвищення грамотності населення. Без тематичних освітніх програм складно кардинально вирішити проблему. Національний банк активно поширює роз’яснювальну інформацію з цього приводу серед населення, однак ми будемо докладати ще більше зусиль. Нагадуємо, що на сайті Національного банку України та в соцмережах розміщені рекомендації власникам платіжних карт щодо проведення операцій через банкомат, розрахунків у торговельній мережі та розрахунків з використанням платіжних карт в інтернеті», – сказав Сергій Шацький.
Сьогодні найбільш поширене кібершахрайство з використанням соціальної інженерії – вішинг і фішинг – коли злочинці дізнаються секретну інформацію в телефонній розмові або стимулюючи користувача ввести інформацію на спеціально розроблених онлайн-ресурсах. Ще одним поширеним місцем, де власники карток стикаються з шахрайством, є банкомати. Тут існує кілька видів злочинних дій – скімінг, івсдроппінг, шиммінг, кеш-треппінг, кард-треппінг, які представляють собою встановлення в банкомат сторонніх предметів або пристроїв, які дають злочинцям можливість дізнатися персональну інформацію, забрати картку або готівкові кошти користувача.
До зростання випадків шахрайства в платіжних системах призвели відразу кілька факторів. З одного боку, українці почали активніше користуватися інноваційними платіжними інструментами та сервісами, і, природно, збільшилася кількість розрахункових операцій, але при цьому користувачі недостатньо поінформовані про способи захисту. З іншого боку, внаслідок падіння рівня добробуту громадян, зростання безробіття, декриміналізації статті 200 «Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнання для їх виготовлення» Кримінального кодексу України активізувалися кіберзлодії. Ускладнюють проблему міграційні процеси в країні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас