Україна підтверджує готовність до переговорів з РФ по $3 млрд боргу за єврооблігаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підтверджує готовність до переговорів з РФ по $3 млрд боргу за єврооблігаціями

Казна та Політика
1826
Україна впевнена у своїй правовій позиції в судовому спорі з Російською Федерацією в англійському суді з питання $3 млрд боргу за єврооблігаціями, однак залишається відкритою для можливості мирного врегулювання спору, якщо для цього будуть знайдені прийнятні підстави, заявили агентству “Інтерфакс-Україна” в Міністерстві фінансів країни на прохання прокоментувати повідомлення про перенесення очікуваної у Вашингтоні російсько-української зустрічі з цього питання.
“Згідно з зобов’язанням України щодо умов поточної програми МВФ, а саме – щодо “добросовісного” проведення переговорів з Російською Федерацією щодо цього заявленого боргу, Україна готова вступити в подальші переговори про можливе вирішення спору”, – зазначили у Мінфіні України.
“Будь-які такі переговори, які можуть відбутися у відповідний час, жодним чином не шкодять (укр. зашкоджують) позиції України в даному судовому провадженні”, – підкреслили у фінансовому відомстві.
Мінфін нагадав, що позиція України чітко викладена у запереченнях проти позову, поданих Україною 27 травня 2016 року в рамках провадження, що йде в англійському суді.
“Україна впевнена у своїй правовій позиції і зосереджена на підготовці до слухання, запланованого на січень 2017 року”, – вказали у відомстві.
Глава Мінфіну РФ Антон Силуанов раніше в середу повідомив, що розраховує зустрітися зі своїм українським колегою Олександром Данилюком після осінньої сесії МВФ і Світового банку, можливо, на території Німеччини.
Як повідомлялося, в жовтні 2015 року після переговорів, що тривали близько півроку, власники 13 з 14 випусків єврооблігацій України на загальну суму $14,36 млрд і EUR600 млн підтримали їх реструктуризацію. Вона передбачає обмін 80% суми на нові єврооблігації з пролонгацією терміну погашення на чотири роки, 20% – на державні деривативи, виплати за якими в 2021-2040 рр. залежатимуть від темпів зростання ВВП країни.
Згоди не було отримано лише щодо євробондів на $3 млрд з терміном погашення 20 грудня 2015 року, викуплених Росією на кошти Фонду національного добробуту в кінці 2013 року. РФ відмовилася обговорювати реструктуризацію на загальних умовах, наполягаючи на суверенному, а не комерційному характері боргу.
МВФ визнав суверенний характер боргу, але зберіг можливість продовження фінансування України, незважаючи на дефолт по цьому боргу.
У грудні 2015 року український уряд ввів мораторій на виплату боргу за вказаними єврооблігаціями. В результаті 17 лютого 2016 року трасті – The Law Debenture Trust Corporation PLC, що діє за вказівкою Російської Федерації – подала у Високий суд Англії позов про стягнення заборгованості з України. Інтереси позивача в суді представляє міжнародна юридична компанія Norton Rose Fulbright.
Мінфін України у цьому провадженні залучив Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan – провідну міжнародну юридичну фірму, що спеціалізується на представництві в судах. У своїх запереченнях українська сторона зазначила, що договір про запозичення, укладений у грудні 2013 року, є недійсним і не підлягає примусовому виконанню з уількох причин. Серед них: порушення внутрішнього законодавства і встановлених українськими нормативними актами процедур при випуску єврооблігацій на $3 млрд, які в подальшому були викуплені Росією на кошти Фонду національного добробуту (ФНБ), а також тиск з боку РФ протягом всього 2013 року з метою не допустити укладання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.
У запереченні також наводяться докази військового вторгнення Росії на територію Автономної Республіки Крим та подальшої незаконної анексії півострова. Окремо перелічені дії РФ, спрямовані на дестабілізацію ситуації на сході України, факти підтримки в цьому регіоні сепаратистських осіб і військових дій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас