МЕРТ ініціює три пілотні проекти щодо централізації закупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МЕРТ ініціює три пілотні проекти щодо централізації закупівель

Казна та Політика
112
Міністерство економічного розвитку пропонує на термін до кінця 2017 запустити три пілотні проекти з централізації державних закупівель: по одному на рівні центральних і місцевих органів влади, а також спеціалізований із закупівлі будівельних робіт в Донецькій цивільно-військовій адміністрації, повідомив заступник міністра Максим Нефьодов.
“Реформа держзакупівель – це 14 елементів, в тому числі централізація закупівель. Коли 25 тис. тендерних комітетів, то очікувати від них професійної або чесної поведінки, що ми всюди наберемо професійні кадри або за всіма будемо стежити – це, м’яко кажучи, смішно”, – пояснив М.Нефедьов, який курирує реформу держзакупівель в МЕРТ.
Він підкреслив, що централізація закупівель – це правильний крок з точки зору концентрації експертизи та переходу до оптових контрактів, які завжди дешевші.
Водночас М.Нефьодов зазначив, що організація такої централізації є складним питанням, зокрема, ця тема тільки набирає популярності в Європі, тому існує безліч різних варіантів, як це може бути зроблено.
“Тому ми хочемо зробити три пілоти. Подивимося рік, як це буде … Це важливий крок, і економія від нього може бути не менше, ніж від самих електронних закупівель”, – підкреслив заступник голови МЕРТ.
Він уточнив, що, швидше за все, буде три окремих підприємства, які займуться такими централізованими закупівлями. “Донецька область дасть щось своє, мерія якогось міста, з якою ми домовимося, дасть щось своє. На рівні секретаріату Кабміну ми теж думаємо. Можливо, це буде ДП “Прозорро”, можливо, інше підприємство”, – сказав М.Нефьодов.
МЕРТ вже розробило проект розпорядження Кабінету міністрів про реалізацію пілотного проекту зі створення та організації діяльності централізованої закупівельної організації на преиод до кінця 2017 року. Згідно з ним, секретаріат Кабміну і центральні органи виконавчої влади самостійно приймають рішення про участь в ньому, а централізована закупівельна організація може здійснювати закупівлю товарів і послуг відповідно до переліку, затвердженого МЕРТ.
 
Передбачається також, що вона організовує і проводить процедури закупівель і закупівлі за рамковими угодами в інтересах замовників на безкоштовній основі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас