Суд дозволив НКЦПФР провести позапланову перевірку діяльності "Київенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд дозволив НКЦПФР провести позапланову перевірку діяльності "Київенерго"

Фондовий ринок
154
Печерський районний суд Києва дозволив Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку провести позапланову перевірку діяльності компанії “Київенерго” з передачі 12,73% акцій.
Про це йдеться в ухвалі суду від 15 вересня.
“Дозволити призначення позапланової виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності учасників ринку цінних паперів і перевірки діяльності емітента (ПАТ “Київенерго” ) з корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів в частині законності передачі 12,73% акцій ПАТ “Київенерго”, які належали територіальній громаді міста Києва”, – сказано в ухвалі.
Строк проведення позапланової виїзної ревізії визначено в 15 робочих днів з моменту отримання ухвали суду.
З матеріалів клопотання випливає, що прокуратура Києва проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні від липня 2014 за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.
В обґрунтуванні клопотання слідчий вказує, що в ході проведення досудового розслідування встановлено, що розпорядженням Кабінету Міністрів №1119 від 1999 року прийнято пропозицію Київської міської ради про передачу пакету акцій в розмірі 12,73% статутного фонду АК “Київенерго” з державної власності у власність територіальної громади Києва.
За рішенням Київради у 2004 році пакет акцій АК “Київенерго”, разом з пакетами акцій ВАТ “Київгаз” (60%) і ВАТ “Київводоканал” (67%), з метою створення єдиного комплексу з постачання енергоресурсів, води і водовідведення в Києві був переданий до статутного фонду ЗАТ “Компанія Київенергохолдинг”.
Вартість пакета акцій “Київенерго” (в розмірі 12,73%), внесених до статутного фонду товариства, склала 77,5 млн гривень.
Відзначається, що в 2007 році не встановленими слідством особами створено ТОВ “Київські енергосистеми”, засновниками якого стали “Компанія Київенергохолдинг”, ТОВ “Центр-інвест” і ТОВ “Євросфера”.
Надалі рішенням загальних зборів учасників ТОВ “Київські енергосистеми” вирішено збільшити розмір статутного капіталу (фонду) товариства з 42 тис. гривень до 158 млн гривень за рахунок 12,73% простих іменних акцій АК “Київенерго”.
Надалі в період з 2007 по 2012 рік 12,73% пакет акцій ПАТ “Київенерго” шляхом неодноразових відчужень, в тому числі за участю підприємств, установ, організацій нерезидентів, передано в групу компаній ДТЕК (ТОВДТЕК” і DTEKHoldingsLimited).
Слідство встановило, що посадовими особами ЗАТ “Компанія Київенергохолдинг” і ТОВ “Київські енергосистеми” пакет акцій ПАТ “Київенерго” безоплатно відчужений з власності територіальної громади міста, і таким чином завдано збитків на 250 млн гривень.
Як повідомлялося раніше, Фонд державного майна розраховує в жовтні 2016 року виставити на продаж на фондових біржах 25% акцій енергогенеруючих компаній “ДТЕК Західенерго”, “ДТЕК Дніпроенерго”, “ДТЕК Дніпрообленерго” і “Київенерго”.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас