УКБС закликає Кабмін створити реєстр громадських діячів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС закликає Кабмін створити реєстр громадських діячів

Казна та Політика
166
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” закликає Кабінет Міністрів створити єдиний реєстр громадських діячів.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації.
“Це дозволить посилити контроль за фінансовими операціями таких високоризикових клієнтів і створити повну базу даних, необхідну для протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом”, – вважає УКБС.
Цю ініціативу банкіри пропонують ввести в рамках реалізації урядової стратегії реформування системи звітності в сфері протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
Чинне законодавство з протидії відмиванню брудних грошей зобов’язує банки та інших суб’єктів первинного фінмоніторингу до посиленого контролю за фінансовими операціями публічних діячів і передбачає санкції у разі їх виявлення.
“Водночас пошук інформації в цілях фінмоніторингу утруднений закритістю даних щодо більшості чиновників і відсутністю єдиного достовірного джерела даних. Наприклад, у відкритому доступі відсутні дані про керівників обласних територіальних органів СБУ, членів Рахункової палати, керівників держпідприємств, ін.
Відсутня інформація про дату народження і заступників більшості посад, віднесених законом до публічних діячів… Наявний формат інформації з розрізнених сайтів держорганів не дозволяє оперативно відслідковувати зміни і автоматизувати виявлення збігів з клієнтськими базами”, – відзначають в УКБС.
У зв’язку з цим асоціація закликає затвердити формування реєстру громадських діячів.
Як повідомлялося раніше, НБУ застосував санкції до ряду банків, працівники яких не завжди виявляли факти приналежності клієнтів до категорії публічних діячів при здійсненні ідентифікації, верифікації та в процесі їх обслуговування.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас