Україна вимагає від ЄС окремих квот на органічну продукцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вимагає від ЄС окремих квот на органічну продукцію

Аграрний ринок
355
Міністерство аграрної політики і продовольства України веде переговори з Європейською комісією про виділення окремих квот на безмитне ввезення органічної продукції до ЄС, щоб виробники звичайної і біо-продукції не претендували на одну і ту саму квоту. Про це повідомила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
“Ми вважаємо, що це неправильно, враховуючи бурхливий розвиток нашого органічного виробництва та експорту. Тому є така тема, вона в роботі”, – сказала Трофімцева.
Вона зазначила, що переговори ведуться також і в напрямку зниження регуляторних бар’єрів для експорту української органічної продукції до ЄС. Зокрема, темою дискусій є необхідність подвійної перевірки біо-продукції на відповідність стандартам при експорті – перед перетином кордону і в країні призначення.
Як повідомлялося, за даними Федерації органічного руху України, за останні вісім років споживання органічних продуктів в Україні зросло в 34 рази – до 17 млн євро в 2015 році з 0,5 млн євро в 2008 році.
За площами, зайнятим під органічним виробництвом, Україна займає 22-е місце в світі. Українські фермери, яких в 2015 році налічувалося 210, вирощують біопродукції на 410 тис. га. Обсяги її традиційно перевищують внутрішнє споживання і в останні роки коливаються від 35 до 50 млн євро. Понад 80% експорту йде в ЄС.
В кінці червня міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий заявив, що українській стороні вдалося переконати представників Європейського Союзу в тому, що квоти на аграрну продукцію, яка поставляється на ринок ЄС, не є сталими цифрами і їх можна переглянути в бік збільшення.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас