Bank of America назвав безглуздою цінову війну на ринку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bank of America назвав безглуздою цінову війну на ринку нафти

Світ
874
На думку Bank of America, війна між країнами ОПЕК і США, спрямована на зниження ціни нафти на світових ринках, втратила свою актуальність.
Про це повідомляє агентство РБК.
Згідно з аналізом аналітиків банку, вигода від нарощування видобутку для картелю замала, оскільки зараз вплив більш-менш низьких цін на обсяг попиту на нафту зменшився.
За їхніми підрахунками, при середній ціні в 50 доларів за барель протягом наступних 15 років попит на нафту за цей період зросте на 11,8 млн барелів на добу, а при середній ціні в 65 доларів -на 10,2 млн барелів на добу. Таким чином, різниця в 15 доларів дає приріст попиту на 1,7 млн барелів на добу протягом наступних 15 років, або всього лише 110 тис. барелів на добу за рік. Це означає, що для країн-членів ОПЕК немає сенсу істотно нарощувати видобуток нафти.
Країни ОПЕК в останні два роки істотно наростили видобуток і збільшили частку на світовому нафтовому ринку з 33% до 35%. На тлі збільшення видобутку в країнах ОПЕК і зниження цін на нафту різко скоротився видобуток нафти в США, зокрема, в травні 2016 року кількість працюючих бурових вишок, за підрахунками Baker Huges, знизилася до рекордно низького показника – 404 штуки.
Однак два роки цінової війни, як зазначають в американському банку, поставили країни ОПЕК в скрутне становище – бюджети нафтових держкорпорацій ключових країн картелю з 2014 по 2016 роки скоротилися на 23%. Це, в свою чергу, призвело до зниження інвестицій в розробку нових родовищ.
Як прогнозують експерти Bank of America, в найближчі роки світова пропозиція нафти як від країн картелю, так і від інших експортерів різко знизиться, що призведе до того, що країнам ОПЕК буде вигідніше не нарощувати інвестиції в збільшення рівня видобутку.
Саудівській Аравії, яка, за останніми даними МЕА, є світовим лідером з нафтовидобутку, збільшення видобутку не принесе матеріальних вигод, вважає американський інвестбанк.
За підрахунками банку, при середньому видобутку 12 млн барелів на добу протягом 15 років і вартості бареля 65 доларів виручка Ер-Ріяда складе 4,3 трлн. доларів, а при ціні нафти 50 доларів за барель і обсязі видобутку 18 млн барелів на добу – 4,9 трлн. доларів.
Однак при витратах на видобуток одного бареля в 10-20 доларів збільшення виробництва, як зазначає банк, не матиме економічного сенсу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас