Київ поки не готовий до скасування пайової участі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ поки не готовий до скасування пайової участі

Нерухомість
470
Влада Києва не готова скасувати оплату забудовниками пайових внесків при будівництві житлової та нежитлової нерухомості за відсутності генерального плану і коштів на будівництво інженерних мереж, повідомив заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Геннадій Пліс під час “круглого столу” в понеділок.
“На сьогодні повністю скасувати пайову участь місто не може з кількох причин. Щодо практики підведення містом інженерних мереж до дільниць: відсутній генеральний план, немає зонінгу, немає детального плану територій, і тому ми не можемо підрахувати, якої потужності повинні бути підведені мережі на кожній окремій ділянці. Потрібно знати, що буде на ділянці – завод чи житловий будинок, що вимагають мереж різних потужностей”, – сказав він.
Другою причиною, за словами Г.Пліса, є відсутність необхідних коштів у бюджеті.
“Ми, напевно, могли б самі побудувати ці мережі, і потім продати, здати в оренду саму ділянку. Та ми не маємо достатньо грошей на те, щоб це зробити. Тому зараз діє такий механізм: інвестор сам будує мережі, а ми їх приймаємо. Саме відсутність генерального плану і достатньої фінансової потужності не дозволяє нам перейти на легальну схему”, – сказав він.
Несвоєчасною вважає скасування пайової участі також член Антикорупційної ради при КМДА Віталій Гриб. “Сплата пайової участі неодноразово супроводжувалася зловживаннями. З цього приводу КМДА направила матеріали в правоохоронні органи. Якщо на законодавчому рівні буде скасовано пайову участь, всі кримінальні справи майже автоматично будуть закриті. І ті суми, які непорядні забудовники заборгували бюджету, вже не можна буде повернути. А це величезні суми”, – зазначив він.
Як повідомив Г.Пліс, у КМДА підрахували, що заборгованість забудовників перед бюджетом Києва по сплаті пайової участі становить близько 2 млрд грн, у тому числі 700 млн – сума основного боргу, 1,3 млрд. – штрафні санкції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас