Голова Європарламенту закликав Велику Британію якомога швидше розпочати процедуру виходу з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Європарламенту закликав Велику Британію якомога швидше розпочати процедуру виходу з ЄС

Світ
200
Велика Британія, яка проголосувала за вихід з Євросоюзу, повинна якомога швидше почати процедуру виходу за статтею 50 Лісабонського договору, заявив голова Європарламенту Мартін Шульц.
“Ми не можемо дозволити собі зараз натиснути на кнопку “пауза” в справах ЄС, коли в розпалі криза мігрантів і біженців, коли він повинен планувати свої фінанси на найближчі роки, завершити формування економічного і валютного союзів”, – сказав голова Європарламенту, виступаючи в п’ятницю в Лондонській школі економіки.
Крім того, зазначив він, якщо стаття 50 буде задіяна занадто пізно, виникне ризик збігу виборів до Європарламенту 2019 році у Великій Британії і виходу країни з ЄС. Це було б дуже важко пояснити громадянам Великої Британії та ЄС, вважає М.Шульц.
За словами М.Шульца, найкращим був би варіант, якби Британія залишилася в ЄС. Всі інші варіанти неминуче означають торг і компроміс.
Переважна більшість у Європарламенті наполягає на тому, що основні свободи ЄС нероздільні, тобто не може бути свободи пересування товарів, капіталу і послуг без вільного пересування людей.
“Я не можу собі уявити Європу, де вантажівки і хедж-фонди можуть вільно перетинати кордони, а громадяни не можуть”, – сказав голова Європарламенту.
Крім того, зазначив М.Шульц, необхідно таке рішення, при якому Велика Британія і ЄС “продовжували б проектувати на інші континентальні блоки світу свої основні цінності в області прав людини, демократії та верховенства права”, залишатися близькими партнерами в зовнішній політиці.
Нарешті, як це не парадоксально, втрата найважливішого члена може дати Євросоюзу імпульс для більш тісної інтеграції держав , що залишилися в ньому, у сфері безпеки і оборони, вважає глава Європарламенту.
Він нагадав, що Велика Британія зацікавлена в єдиному, а не розділеному Євросоюзі для гарної угоди в результаті переговорів щодо Brexit: “Розрізнений ЄС може означати, що взагалі не буде ніякої угоди між нею та ЄС, і це найгірший результат”.
М.Шульц також підкреслив, що очолюваний ним Європарламент буде відігравати ключову роль у встановленні нових відносин між ЄС і Великою Британією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас