Нафта зростає в надії на прогрес на зустрічі в Алжирі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта зростає в надії на прогрес на зустрічі в Алжирі

Енергетика
368
Нафта подорожчала в понеділок вранці приблизно на 1% на заявах міністра енергетики Алжиру, який очікує прогресу на переговорах нафтовидобувних країн, що відбудуться в середу; підтримку цінам надав також слабкий долар.
Саудівська Аравія та Іран провели консультації напередодні зустрічі в Алжирі, і королівство запропонувало знизити видобуток до січневого рівня, якщо Тегеран, Іран не буде нарощувати виробництво нафти.
Листопадові ф’ючерси на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:00 кч зросли на 0,7% – до $46,21 за барель.
Ціни ф’ючерсів на нафту WTI на листопад на торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) на цей час зросли на 0,6% – до $44,75 за барель.
У п’ятницю ціни впали майже на 4% через сумніви учасників ринку в тому, що Іран і Саудівська Аравія зможуть домовитися про спільні дії.
На зустрічі в середу в кращому випадку може бути зроблено крок до знаходження консенсусу і до продовження переговорів, але навряд чи на ній вдасться укласти якусь угоду, вважають більшість експертів.
Експерти Morgan Stanley вважають, що зустріч завершиться без офіційної заяви; можливе прийняття загальної декларації про необхідність стабілізації ринку, але, швидше за все, без будь-яких зобов’язань з боку країн-виробників.
Аналітик Credit Suisse Ян Стюарт також сумнівається в можливості досягнення якоїсь угоди, однак вважає, що видобувні країни можуть оприлюднити схему можливої угоди, обговорення якої вони вестимуть надалі.
Міністр енергетики Алжиру Нуреддін Бутерфа сказав журналістам у вихідні, що делегації країн не можуть покинути Алжир “з порожніми руками”. На його думку, у випадку, якщо будуть узгоджені окремі елементи операції з замороження або скорочення видобутку, переговори можуть бути продовжені на зустрічі ОПЕК 30 листопада у Відні.
В інтерв’ю алжирському агентству APS Н.Бутерфа заявив, що очікує “позитивного” результату зустрічі. “Ми не покинемо зустріч, сказавши, що вона закінчилася провалом”, – сказав він.
Раніше інші представники ОПЕК також давали зрозуміти, що не розраховують на укладання формальної угоди на зустрічі в Алжирі, проте, якщо дискусія піде успішно, така угода може бути підписана на офіційній зустрічі картелю в листопаді.
Декілька країн, включаючи Іран, Лівію, Нігерію, хотіли б для себе особливих умов участі в угоді, щоб мати можливість відновити видобуток. Це може зірвати переговори, як це вже було у квітні. У зв’язку з цим, як повідомили в п’ятницю джерела Reuters, Саудівська Аравія, яка запропонувала знизити видобуток, якщо Іран не буде нарощувати виробництво нафти, не очікує ухвалення якогось рішення в Алжирі.
Саудівська Аравія запропонувала скоротити видобуток нафти на 1 млн барелів на добу (б/д), якщо Іран погодиться не нарощувати темпи виробництва і залишити їх на серпневому рівні 3,6 млн б/д, пише Financial Times з посиланням на інформовані джерела. Іран хотів би повернутися до досанкційного рівня видобутку в 4 млн б/д.
На думку газети, позиції двох країн, які зуміли, незважаючи на глибокі суперечності, сісти за стіл переговорів, зближуються.
Алжир і Венесуела, які сильно постраждали від падіння цін на нафту, є найактивнішими прихильниками угоди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас