"Нафтогаз" і "Газпром": в Стокгольмі починається судовий процес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" і "Газпром": в Стокгольмі починається судовий процес

Енергетика
1758
В Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма 25 вересня розпочинається судовий процес між НАК “Нафтогаз України” і російським “Газпромом”.
До Стокгольма уже вилетів голова правління НАКу Андрій Коболєв. “Наша команда вирушає в Стокгольм. Побажайте нам… залишаю вибір побажання за Вами :)”, – написав він на своїй сторінці в Facebook.
Раніше голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв в інтерв’ю ZN.UA, повідомив, що усні слухання в Стокгольмському арбітражі за позовом щодо договору купівлі-продажу природного газу між НАК “Нафтогазом України” і російським “Газпромом” розпочнуться 25 вересня і триватимуть до 10 жовтня .
Коболєв братиме участь в процесі як свідок з української сторони.
“Я буду брати участь в процесі. Я є одним зі свідків, буду давати свідчення… Ми не розкриваємо таку інформацію завчасно. Ще є кілька свідків з українського боку. Я не можу називати імен, але це будуть люди, які безпосередньо були причетні до процесу підписання контракту в 2009 р.. Процес на фінішній прямій”, – сказав він.
За його словами, є надія на “справедливе рішення” Стокгольмського арбітражу.
На сьогодні загальні претензії “Нафтогазу” до “Газпрому” в Стокгольмському арбітражі за двома позовами – за поставками газу і за контрактом на транзит – складають більше 26,6 млрд доларів, претензії російської сторони – 38,7 млрд доларів.
“Нафтогаз” за “транзитним” позовом вимагає передати його права і обов’язки за транзитним договором оператору ГТС – компанії “Укртрансгаз” відповідно до вимог Третього енергопакету, а також змінити методику розрахунку транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів і положень енергетичного та антимонопольного законодавства України та ЄС .
Щодо контракту на постачання газу, вимоги “Нафтогазу” пов’язані з закупівлею газу з 2010 року (після першого звернення до “Газпрому” з пропозицією привести ціну у відповідність до поточного ринкового рівня згідно з умовами контракту) до 2014 року за цінами, вищими за ринкові.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас