Легалізація за 5%: у ВР пропонують опрацювати ініціативу щодо нульової декларації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Легалізація за 5%: у ВР пропонують опрацювати ініціативу щодо нульової декларації

Казна та Політика
3352
Як повідомили в Інформаційному управлінні Апарату ВР, парламентський Комітет з питань запобігання та протидії корупції заслухав і обговорив інформацію голови Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної щодо законодавчої ініціативи про запровадження так званої «нульової декларації», тобто «певного механізму декларування раніше задекларованого майна і стягнення з власника певних коштів за здійснення такої декларації».
У повідомленні зазначається, що на засіданні комітету запропоновано створити робочу групу з розробки проекту закону про нульову декларацію, до складу якої увійдуть народні депутати – члени Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції та Комітету ВР з питань податкової та митної політики.
Згідно з повідомленням, робоча група має узгодити законодавчу ініціативу щодо нульової декларації з законодавством у сфері притягнення до відповідальності за незаконне збагачення (стаття 368-2 КК України).
На засіданні комітету зазначалося, що робоча група повинна обов’язково передбачити термін набрання чинності зазначеного проекту закону з 2018 року з метою запобігання уникнення відповідальності для осіб, які займають, відповідно до статті 50 Закону України «Про запобігання корупції», відповідальне та особливо відповідальне становище і зобов’язані подати у 2016-17 роках щорічні декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік, згідно з вимогами чинного законодавства, протягом 60 календарних днів після початку роботи системи електронного декларування».
Як повідомлялося, раніше Южаніна запропонувала прийняти закон про разове декларування, що дозволить заможним громадянам легалізувати свої доходи за ставкою 5%. «Разове декларування необхідне для сучасної України. Ми повинні прийняти точку відліку, від якої почнеться нове життя платників податків. Філософія нового життя полягає в тому, що всі повинні платити податкий показувати видатки.
Оскільки історія України така, що з різних причин дуже велика кількість людей отримувала неофіційні доходи, ми повинні надати можливість одноразового “очищення” – задекларувати всі активи, наявні в даний час. З цієї бази повинен початися відлік накопичення доходів і контроль витрат фізичної особи», – заявляла Южаніна. За її словами, прийняття рішення про нульову декларацію не буде означати, що всі доходи, з яких раніше не були сплачені податки, будуть легалізовані з нульовою ставкою.
«Ми говоримо, що нульова декларація – це добровільне декларування всіх активів фізичної особи в Україні і за кордоном станом на 1 січня 2016 року. Ми прийняли рішення, що громадянин може не декларувати кошти в 1 млн грн і майно, яке вже враховано в державних реєстрах. Громадяни можуть декларувати будь-які грошові кошти, але при цьому вони будуть зобов’язані сплатити 5% з усієї суми, що перевищує мільйон гривень», – сказала голова комітету.
За словами Южаніної, після прийняття законопроекту про нульове декларування у контролюючих органів буде можливість зробити розрахунок, що було у резидента України на початок 2016 року і які витрати у нього будуть з 2017 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас