Мікро-квартири користуються попитом серед українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мікро-квартири користуються попитом серед українців

Нерухомість
731
Під час кризи багато будівельних компаній всіляко намагаються скоротити свої витрати при зведенні житлових комплексів. Крім того, вони мінімізують площа квартир, що продаються, щоб зменшити і їх вартість. Забудовники орієнтуються на попит, щоб не втратити жодного покупця.
Останнім часом все частіше можна побачити у продажу нерухомість від 10 до 30 квадратних метрів, причому вже з готовим дизайнерським рішенням. Таке житло ще називають “Смарт-квартири”.
Можливість покупки
Минулого року з усієї проданої нерухомості первинного ринку столиці – 50% склали однокімнатні та мікро-квартири. Таке житло може собі дозволити більша кількість покупців. Вартість смарт-апартаментів – від 9 тисяч доларів. Більше інформації про ціни і пропозиції можна дізнатися, заглянувши у каталог новобудов столиці.
При покупці маленької квартири є можливість заощадити не тільки завдяки площі, а й при подальшій оплаті комунальних послуг. До того ж, тарифи на них останнім часом істотно зросли.
На перший погляд мікро-квартири мають очевидні «плюси», але варто подумати і про «мінуси». І це не лише брак місця в приміщенні. Квадратний метр нерухомості невеликої площі зазвичай коштує дорожче, часто поруч немає хорошої інфраструктури, паркінгу (або достатньої кількості місць на парковці), та й нових навчальних закладів для дітей на всіх мешканців не вистачить.
Не варто забувати і про допустимі законодавчі норми при будівництві житлової нерухомості. Згідно з ними, для однієї людини в квартирі має бути не менше 18 кв. м.
Деякі експерти називають будівництво маленьких квартир за містом “помилкою” забудовників. На їхню думку, мікро-квартири прийнятні для великих міст, де житло потрібно, щоб переночувати. Але воно ніяк не підходить для передмістя, куди часто переїжджають українці після появи сім’ї.
Аналітики відзначають тенденції до зменшення площі квартир не тільки економ-класу. Зараз будівельні компанії пропонують нерухомість меншої площі і в дорогому сегменті.
Зарубіжний досвід
Варто відзначити, що мікро-квартири дуже популярні за кордоном. Особливо в тих країнах, де ціни на нерухомість просто зашкалюють. Та й самі будівельні компанії в Україні посилаються на попит аналогічного житла в Нью-Йорку, Лондоні, Москві, Гонконгу та ін.
«Зараз забудовники пропонують те житло, яке користується найбільшим попитом серед українських покупців. Малогабаритні квартири дійсно популярні в США, Болгарії, Сінгапурі та інших країнах, – пояснює директор агентства нерухомості «RealHouse» Олена Кириченко. – У нашій країні однокімнатні квартири теж завжди добре продавалися, здавалися в оренду. А ось трикімнатні апартаменти вважаються житлом вище класом, яке не кожен може собі дозволити. В цілому, за останні кілька років розміри пропонованих забудовниками однокімнатних квартир зменшилися в два рази».
Детальніше про цю тенденцію на ринку нерухомості України читайте на порталі нерухомості Києва «Dom2000».
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас