Війна вимагає мільярдів: на що витратять рекордне фінансування Міноборони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна вимагає мільярдів: на що витратять рекордне фінансування Міноборони

Казна та Політика
370
Українські військові мають бути задоволені. У проекті держбюджету-2017 році Міноборони – одне з небагатьох відомств, фінансування якого збільшено. У порівнянні з нинішнім роком військові повинні отримати коштів на 15% більше, ніж в минулому (64 млрд. гривень проти 55,6 млрд гривень). Уряд збільшив витрати практично за всіма статтями Міноборони.
Багато і не НАТО
“У наступному році для армії ми зробимо більше, ніж за всі попередні роки”, – говорить глава комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський. Рекордною сумою фінансування Міноборони в 64 млрд. гривень він задоволений. Дійсно за останні три роки фінансування “оборонки” збільшилося в чотири рази.
Так, в 2014 році, коли Україна переживала найзапекліші бої на Донбасі, військові отримали лише 15 млрд. гривень. Сума в 64 млрд. гривень більше ніж 15 млрд, але менше ніж 108 мільярдів – саме у стільки, за словами радника президента Юрія Бірюкова, Генеральний штаб спочатку оцінив потреби армії в 2017 році. Така сума є оптимальною, на його думку, але економіка на даний момент “не в змозі здолати таку суму на Міноборони”.
Війна вимагає мільярдів: на що витратять рекордне фінансування Міноборони
У Міноборони задоволені проектом бюджету-2017. 15 вересня на засіданні все того ж парламентського комітету з нацбезпеки і оборони профільний міністр Степан Полтарак сказав, що передбачений в фінансовому кошторисі країни ресурс дасть військовим можливість забезпечити виконання покладених на Збройні сили завдань і поповнити військові частини оновленими зразками озброєнь і військової техніки. “У наступному році планується спрямувати фінансові ресурси на відновлення потенціалу ВМС, розвиток сил спеціальних операцій і продовжити розпочаті реформи по переходу військ на стандарти НАТО”, – сказав Полторак.
За 64 млрд гривень прориву в модернізації армії очікувати не варто, вважає колишній міністр оборони Анатолій Гриценко.
“Питання з лазнею вирішено – лазні не буде, – заявив він. – Сума, закладена в проекті держбюджету, майже в два рази менша за реальні потреби армії. Це скоріше бюджет для мирного часу, ніж для війни”.
У свою чергу директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець звертає увагу на те, що Україні поки що далеко до стандартів фінансування військових країнами НАТО. “Як правило, країни НАТО виділяють 10 млрд доларів на армію кількістю в 100 000 осіб. У нас же виходить 2,4-2,6 млрд доларів на армію в 240 тис. осіб”, – говорить Згурець.
При цьому він підкреслює, що озброєння і паливо українська армія закуповує фактично за європейськими цінами. “Хороша армія – це дорого”, – резюмує експерт.
Солдат поїсть і буде в шапці
Основна стаття витрат армії в наступному році традиційно незмінна – забезпечення діяльності ЗСУ.
Простіше кажучи, йдеться про виплату зарплат військовим, їхнє харчування і утримання. На ці цілі виділять 51,8 млрд гривень. Для порівняння в нинішньому році на ці цілі в держбюджеті передбачено 42,7 млрд гривень.
Чи багато це? Депутати та експерти впевнені – ні. “За стандартами НАТО, до яких ми прагнемо, грошове забезпечення військових не повинно перевищувати 65% загального бюджету Міноборони. Решта коштів має йти на закупівлю озброєнь і їх модернізацію. У нас до останнього часу на грошове забезпечення йшло до 95% бюджету Міноборони. Але тепер ця ситуація змінюється”, – говорить Пашинський.
Дійсно, в наступному році витрати на забезпечення діяльності ВСУ складуть 81% всього фінансування Міноборони (в бюджеті 2016 – 93%). У свою чергу Згурець звертає увагу на те, що в нинішньому році керівництво Міноборони зіткнулося з проблемою фінансування поточних витрат армії. “Чисельність армії збільшилася, як і зарплати військовим.
В результаті в другому півріччі 2016 року склалася досить напружена фінансова ситуація і довелося навіть тимчасово перекинути 500 млн гривень на виплату зарплат і придбання їжі зі статей оборонного замовлення”, – говорить керівник Defense Express.
На його думку, сума в майже 52 млрд гривень в наступному році допоможе військовим уникнути подібних ситуацій. Власне, на розвиток озброєнь і військової техніки в наступному році планується витратити 6,3 млрд гривень. У нинішньому році ця стаття передбачає 4,7 млрд гривень. Ще 527 млн гривень військові отримають за статтею “Реалізація заходів щодо забезпечення обороноздатності держави”.
До нинішнього року такої статті в держбюджеті не було.
“В минулому році бюджет затверджували спішно, і в останній момент, за процедурою ad hock внесли цю статтю, передбачивши на неї 3,6 млрд. гривень. Але їх передбачили в резервному фонді. Зробили це просто щоб закласти додаткове фінансування армії і в разі необхідності перекинути його на фінансування інших видатків Міноборони”, – пояснив виданню один з членів парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони.
Війна вимагає мільярдів: на що витратять рекордне фінансування Міноборони
За оцінкою Пашинського, всього на модернізацію і закупівлю озброєнь для армії і Нацгвардії в наступному році, за різними статтями держбюджету, планується витратити 15 млрд гривень. Якщо в нинішньому році зі спецфонду на потреби армії передбачено виділити 3,9 млрд гривень, то в наступному 1,5 млрд гривень. Спеціальний фонд держбюджету традиційно формується за рахунок доходів від приватизації, також в ньому передбачені надходження від спецконфіскаціі, закон про яку поки що не прийнятий, й інших негарантованих джерел доходу.
Так, в нинішньому році на потреби військових за рахунок надходжень від спецконфіскаціі передбачено виділити 7,7 млрд гривень, а в наступному – тільки 3 млрд гривень. У 2017 році планується на третину збільшити витрати на лікування і реабілітацію військових. Всього на ці цілі передбачається витратити 1,9 млрд гривень.
Крім того, збільшено фінансування підготовки і навчання військових і будівництво для них житла. Депутати від “Народного фронту” і БПП запевняють – вони готові підтримати плани щодо фінансування армії. “Головне, щоб в бюджеті збільшували фінансування державного оборонного замовлення. А так, зауважень до фінансування витрат Міноборони у мене немає”, – каже представник президента в парламенті Артур Герасимов.
Максим Каменєв
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас