По борги прийдуть приватні судові виконавці: ризики і користь від нових фахівців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По борги прийдуть приватні судові виконавці: ризики і користь від нових фахівців

Особисті фінанси
629
Через два тижні, 5 жовтня, в Україні набирає чинності закон про приватних виконавців, які будуть уповноважені виконувати рішення судів. Чим будуть займатися ці люди і навіщо вони українцям.
БОРГИ І ВИБІР. Як розповів представник правоохоронного комітету Ради Юрій Мірошниченко, з 5 жовтня приватних виконавців тільки почнуть набирати.
“З цієї дати запускається механізм щодо набору, навчання (на тримісячних курсах при Мін’юсті. — Авт.) та стажування таких фахівців, — говорить Мірошниченко. — При цьому службу державних виконавців не ліквідують. Працювати приватники і державники будуть паралельно. Причина запуску — невиконання роками судових рішень: наприклад, по цивільних справах — до 70% невиконаних рішень. Тому і впроваджується такий інститут. Для громадян з’явиться вибір, до кого звертатися. Працювати за відсоток (його розмір ще повинен затвердити Кабмін. — Авт.)”.
Заступник міністра юстиції, який курирує виконавчу службу, Сергій Шкляр, так роз’яснював роботу виконавців: “Закон дозволить створити змішану систему виконання судових рішень. Це забезпечить реальне виконання рішень у розумні терміни. Крім того, витрати бюджету на утримання державної служби будуть знижені, а надходження до бюджету будуть збільшені за рахунок податків приватників і збору від реалізації майна”.
У приватників буде обмежена юрисдикція — вони не зможуть займатися справами, що стосуються поселення або виселення з житла, дітей, недієздатних осіб, а також виконавчими провадженнями, де учасником є держава. Зате цілком зможуть взяти на себе більш “побутові” питання — сприяти поверненню банківських боргів і т. д. Стати приватним виконавцем може громадянин України, який досяг 25 років, має мінімум два роки юридичного стажу або рік роботи держвиконавцем, нотаріусом, адвокатом чи арбітражним керуючим.
ПОБОЮВАННЯ. Ще з моменту прийняття закону експерти та прості українці побоювалися, що приватні виконавці будуть за гроші перевищувати свої повноваження і можуть стати такими собі “рейдерами в законі”. Але у Мін’юсті запевняють, що всі дані про новачків будуть у відкритому доступі в спецреєстрі, де їх можна буде швидко перевірити. Крім того, у законі передбачені такі покарання для виконавця за перевищення повноважень або розголошення конфіденційної інформації щодо виробництва, як: попередження, догана, призупинення роботи на півроку або звільнення. Всі вони будуть підзвітні Мін’юсту, контролювати їх будуть Кваліфікаційна та Дисциплінарна комісії, Національна палата приватних виконавців, а їхні дії можна буде оскаржити в суді.
РИЗИКИ І КОРИСТЬ ВІД НОВИХ СПЕЦІАЛІСТІВ
Один з випадків, коли судове рішення не було виконане, нам розповіла киянка Оксана М., постраждала ще в 2009-му від рук грабіжника: “Мене пограбували в ліфті, забрали всі каблучки, сережки, гроші. Міліція затримала грабіжника через годину, його засудили на 4,5 роки, суд постановив відшкодувати мені вартість моїх речей, але від виконавчої служби відповіді нема. Я вже втомилася оббивати у них пороги, все без толку. Мене пограбували на тисячі гривень, а засуджений виплатив мені лише близько 200 грн”.
Колишній держвиконавець, а зараз адвокат Олексій Святогор каже, що, за його інформацією, в останні роки всього 5-10% рішень судів виконуються. І в появі нової служби є як ризики, так і позитивні моменти: “Може статися типова для виконавця подія — втрата матеріалів справи, яка загальмує весь процес, і вони не відразу досягнуть результату. Але у приватників буде більше мотивації домагатися рішення суду і працювати якісно. Однак є ризик, що позивачі будуть самі корумпувати виконавців, пропонуючи додаткові, неофіційні гроші за оперативний результат”.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас