Журналісти з ICIJ публікують новий витік офшорних даних з Багамських островів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Журналісти з ICIJ публікують новий витік офшорних даних з Багамських островів

Світ
593
Члени Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) спільно з декількома новинними агентствами і газетами знову опублікували новий витік офшорних корпоративних даних з реєстру компанії на Багамських островах.
Через півроку після публікації «Панамських документів», нова база даних з однієї з найвідоміших податкових гаваней в світі – Багамські острови – знову розкрила подробиці фінансових інтересів видних політиків, підприємців, бізнесменів і фінансистів-шахраїв.
Нові «Багамські документи» містять імена директорів і деяких акціонерів майже з 17,6 тис. компаній, трастів і фондів. Наприклад, витік підтвердив раніше знайдені дані про те, що батько колишнього прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона використовував Багами для відкриття інвестиційного фонду Blairmore, уникаючи сплати податків протягом 30 років.
Також серед опублікованих даних є інформація про британського міністра внутрішніх справ Амбер Радд, яка брала участь в офшорному фонді; колишній комісар ЄС з питань конкуренції Неллі Крус, яка була директором офшорної компанії, в той час, коли вона активно стежила за транснаціональними компаніями під час свого терміну в Єврокомісії.
Крус була змушена визнати, що порушила кодекс поведінки Європейської Комісії, бо правила ЄС вимагають від комісарів декларувати всі свої економічні інтереси за 10 минулих років. Крус пропрацювала комісаром з 2004 по 2014 роки і в ці ж терміни була директором компанії Mint Holdings Ltd на Багамах.
Користувався офшором і відомий німецький забудовник Сем Кінай, розшукуваний Інтерполом за хабарі і обвинувачений в корумпованому платежі колишньому прем’єр-міністру островів Теркс і Кайкос Майклу Мізіку. Острови є британською зарубіжною територією.
У базі також виявилося ім’я колишнього прем’єр-міністра Монголії Батболда Сухбаатарина, який був директором офшорної монгольської золотодобувної компанії.
Син колишнього чилійського диктатора Аугусто Піночета використовував Багамську компанію Meritor Investments Limited, щоб перерахувати $ 1,3 млн своєму батькові. Сам Піночет володів іншою багамською компанією – ASHBURTON Company Limited.
Багамські компанії і банківські рахунки також грають ключову роль в шахрайських схемах за участю колишніх політиків з Греції, України, Кувейту, Тринідаду і Тобаго, і в незаконних відкатах уряду Іраку за Саддама Хусейна в рамках програми ООН – Нафта в обмін на продовольство.
Багамські острови вважаються «податковим раєм» для бізнесменів через свою анонімність, а також через те, що в країні відсутній податок на прибуток компанії, доходи від приросту капіталу, доходи і успадкування.
Навесні цього року члени Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) спільно з декількома новинними агентствами і газетами опублікували інформацію про офшорні активи світових політиків, зірок і спортсменів.
У розпорядженні журналістів виявилися 11,5 млн документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, у якій є філії в Гонконгу, Майамі, Цюріху та ще 35 містах по всьому світу. Документи охоплюють майже 40-річний період – з 1977 року до кінця 2015-го – під час якого відомі політики і знаменитості встигли приховати від податків мільярди доларів.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас