У Раді прийняли за основу закон, який дозволить українцям отримувати електронні послуги за стандартами ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді прийняли за основу закон, який дозволить українцям отримувати електронні послуги за стандартами ЄС

Фінтех і Картки
799
Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 4685 «Про електронні довірчі послуги», який має прийти на зміну чинному закону «Про електронний цифровий підпис».
Нові правила відповідають стандартам ЄС, тому в перспективі українці зможуть користуватися електронними послугами як вдома, так і за кордоном.
«Законопроект, нарешті, вводить базові терміни, такі як електронна ідентифікація і електронна аутентифікація, а також визначає відповідальний за розвиток цієї сфери орган. Він повинен привести інфраструктуру відкритих ключів України до європейських вимог і буде сприяти розвитку транскордонної електронної взаємодії», – пояснив Олексій Вискуб, заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України.
Закон по суті імплементує європейське регламент № 910 eIDAS, обов’язковий для введення всіма членами Євросоюзу. Якщо він почне працювати як задумано, українці зможуть користуватися електронними послугами не тільки в своїй країні, а й з-за кордону. Наприклад, замовити дублікат посвідчення водія з Польщі чи Франції, якщо втратять його під час подорожі.
Головне значення законопроекту в тому, що він чітко визначає перелік довірчих електронних послуг і вимог до них – наприклад, аутентифікація сайту, доставка електронних документів, безпечне зберігання, видача сертифіката і так далі.
Законопроект визначає три рівні електронної ідентифікації – високий, середній і низький. Тому його пов’язують з MobileID і BankID. «На високому рівні використовуються тільки електронно-цифрові підписи з посиленим сертифікатом, в тому числі і MobileID для забезпечення критичних транзакцій – наприклад, надання адміністративних послуг, послуг у сфері охорони здоров’я, фінансів і так далі. Зокрема, це може бути BankID або інші схеми електронної ідентифікації. Але Закон це прямо не визначає», – пояснив Вискуб.
Для менш критичних транзакцій, згідно із законопроектом, можна використовувати схеми електронної ідентифікації більш низького рівня, вимоги до яких повинен визначити Кабмін.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас