Українці їстимуть дешеві апельсини завдяки забороні в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці їстимуть дешеві апельсини завдяки забороні в Росії

Аграрний ринок
1071
Чергова заборона постачання плодоовочевої продукції до Росії позитивно відіб’ється на гаманцях споживачів України. Як стало відомо, з 22 вересня Росія планує ввести заборону на імпорт плодоовочевої продукції з Єгипту – одного з найбільших постачальників апельсинів, картоплі і цибулі на російський ринок, пише Шувар.
Фахівці галузі вважають, що такий крок з великою ймовірністю призведе до збільшення пропозиції єгипетських апельсинів в Європі, зокрема в Україні, і, відповідно, зниження ціни на цей товар.
“Рішення російського уряду матиме негативні наслідки не тільки для виробників плодоовочевої продукції в Єгипті, але і для російських громадян, тому що саме напередодні відкриття сезону цитрусових країна фактично залишилася без двох найбільших постачальників цієї продукції. Саме з Єгипту РФ імпортувала майже 40% всіх апельсинів, ще 15% потреби російського рику компенсувала Туреччина, щодо якої заборона в Росії була введена ще на початку поточного року, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – Зараз Єгипет і Туреччина шукають альтернативу ринку РФ, завдяки чому можна очікувати зростання пропозиції апельсинів на європейському ринку і відповідно зниження ціни. Україна також відчує це за умови стабільного курсу гривні, оскільки саме з Єгипту і Туреччини ми імпортували майже 70% всіх апельсинів”.
Вплив на ринок картоплі та цибулі, на думку експерта, буде менш помітний, тому що в цьому році урожай цих культур в Україні буде непоганий і потреба в імпорті істотно знизиться.
“Щорічно ми імпортуємо з Єгипту лише 1,5-2 тис.тонн картоплі, що є майже непомітною кількістю на тлі загального ринкового обсягу 2,8 млн тонн. Імпорт цибулі з Єгипту навіть в роки з поганим власним урожаєм не перевищує 3,5 тис. тонн, а це менше 1% від потреби ринку України. Крім того, останні два роки ми спостерігаємо зниження споживання імпортних овочів в Україні саме через їх подорожчання в умовах девальвації гривні”, – розповідає пані Гетьман.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас