ФінТех Подкаст 110. НБУ: Запуск єдиної національної системи BankID — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

ФінТех Подкаст 110. НБУ: Запуск єдиної національної системи BankID

Фінтех і Картки
1135
У новому 110 подкасті ведуча Юлія спільно з Валерієм Майбородою, керівником проектів та програм департаменту стратегії та реформування НБУ, а також з Сергієм Биковим, заступником начальника управління мережевих технологій (департаменту інформаційних технологій) НБУ поговорили на тему запуску єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID, у рамках реалізації Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року.
Подібний сервіс вже успішно застосовується в країнах Прибалтики і Скандинавських країнах. В подкасті Сергій Биков заявив, що повноцінно сервіс має запрацювати до кінця року. На даний момент до системи BankID вже підключений портал Міністерства юстиції України, Єдиний державний портал адміністративних послуг Міністерства економічного розвитку і торгівлі, а також портал адмінпослуг міста Львова.
Система BankID працюватиме на платформі державного Ощадбанку, з причини того, що фінансова установа не є комерційною.
Банками-учасниками системи вже стали: Ощадбанк і “Перший Український Міжнародний Банк” (ПУМБ). Заявки на підключення подали три банки: “ОТП Банк”, “УкрСиббанк”, “Укрсоцбанк” (UniCredit Bank). Хоча, як стверджує Валерій, заявок на підключення з кожним днем все більше.
Про переваги даної системи слухайте вже зараз.
Шановні слухачі, з технічних причин у подкасті відсутнє одне запитання ведучої: “Проект BankID з’явився на ринку з ініціативи фінансових установ, але кілька місяців потому Національний банк дуже зацікавився в цьому продукті, чому? Чому виник різкий стрибок: з приватного сектора в державний?”. Для того, щоб возз’єднати повну картину випуску, дане питання разом з відповіддю гостей ми пропишемо в текстовому вигляді.
Відповідає Валерій Майборода: Ви правильно говорите, що спершу ініціатива виходила від комерційних банків, і ми цю ініціативу підхопили. Власне, комерційні банки прагнули до того, щоб ця система була побудована на базі Національного банку, оскільки є довіра до Нацбанку, і НБУ володіє всіма інструментами: захист інформації, захист банківської таємниці. Тому правлінням НБУ було вирішено взяти на себе цю ініціативу, і почати її реалізацію.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас