Прем'єру озвучили головні проблеми металургів, він обіцяє допомогти, - Галасюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єру озвучили головні проблеми металургів, він обіцяє допомогти, - Галасюк

Казна та Політика
360
Повідомляється, що одним з порушених металургами питань стало оприлюднення “металургійного закону” №3868, який був двічі підтриманий парламентом (другий раз – після вето президента).
“Відведений Конституцією термін підписання і оприлюднення закінчився, а критично важливий для металургів закон перебуває досі “під сукном” на Банковій”, – повідомив народний депутат України Віктор Галасюк.
Зазначимо, в останній редакції закон передбачає підвищення експортного мита на вивіезення металобрухту з 10 до 30 євро за тонну терміном на один рік.
Також парламентарій вважає пріоритетним питанням вирішення проблеми вантажних перевезень “Укрзалізницею” сировини для металургів.
“Через “вузькі місця” на транспорті країна ризикує втратити 1,8 млрд доларів США експорту до кінця року. Це майже 5% від усього товарного експорту країни, тому проблема загрожує стабільності гривні і є критичною”, – заявив Галасюк.
Крім того, Прем’єру була озвучена проблема підвищення тарифів на залізничні перевезення, які б’ють по промисловцях, знижуючи їхню конкурентоспроможність, і проблема тарифів на електроенергію для електрометалургів, зокрема, феросплавних заводів, найбільш сучасного металургійного заводу України “Інтерпайп Стіл”, Дніпроспецсталі та інших.
Також чинником, який заважає зростанню української економіки, є неадекватно завищені портові збори в морських портах. Сьогодні в Україні вони в рази більші порівняно з Нідерландами, Австралією, Бразилією.
“Це проблема і для промисловості (в тому числі ГМК), і для транспортної галузі, і для економіки в цілому, бо підриває наші конкурентні позиції у світі”, – упевнений глава промислового комітету ВР.
Галасюк акцентував особливу увагу на конкретних механізмах розвитку внутрішнього ринку металу, а також на необхідності стимулювання експорту металовмісної продукції з високою доданою вартістю таких галузей як машинобудування, суднобудування, вагонобудування, а також авіапром. За його словами, стане інструментом ініційований РПЛ і вже прийнятий за основу парламентом законопроект №2142а про експортно-кредитне агентство, яке дозволить здешевлювати експортні кредити, страхувати і гарантувати експортні контракти українських виробників.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас