Діамантбанк заплутав схему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Діамантбанк заплутав схему

Кредит&Депозит
1228
Діамантбанк Відсудив у ліквідованого Златобанку 88 млн грн. Ці кошти були отримані в кредит у Златобанку і були заставою за валютною позикою, яку Діамантбанк надав Златобанку в день його банкрутства. Відсуджена сума ледве покриває половину позики банку-банкроту.
Подвійний кредит
Діамантбанк 13 лютого 2015 року видав Златобанку чотириденний міжбанківський кредит на $6 млн під 0,1% річних. Златобанк при цьому видав Діамантбанку позику на такий самий термін, але гривневу – на 87,9 млн грн. Ця позика стала одночасно і заставою під валютні кошти, отримані Златобанком у Діамантбанку. «У заставу надавалося майнове право вимоги повернення кредитних коштів на суму 87 900 986 грн 30 коп. При цьому, уклавши договір застави, Златобанк не здійснив погашення боргу за наданими кредитами або іншими операціями, оскільки в результаті укладення цього договору жодна з його сторін не набувала права власності на об’єкт застави», – вказав Вищий госпсуд України 22 червня.
У день видачі цих обопільних кредитів Нацбанк визнав Златобанк неплатоспроможним. Після введення в Златобанку тимчасової адміністрації Фонд гарантування вкладів визнав договір застави під кредит, який видав Діамантбанк, недійсним. Однак Діамантбанк оскаржив це рішення в суді. 9 серпня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Діамантбанку і постановив скасувати рішення Фонду про неправомірність отриманої ним застави.
Спірна застава
У ФГВФО намагалися довести, що застава була передана Діамантбанку неправомірно, оскільки Златобанк тоді вже збанкрутував. Однак суд вказав на те, що хоча постанова НБУ про визнання останнього неплатоспроможним і була підписана 13 лютого, тимчасова адміністрація була введена в нього лише на наступний день. Тобто на момент укладання угод і Златобанк, і Діамантбанк мали право укладати подібні угоди.
У ФГВФО, який зараз займається ліквідацією Златобанку, поки не прокоментували програш суду і необхідність віддати Діамантбанку настільки значну заставу. Фонд подав апеляцію щодо цього рішення. Фактично Фонд не повинен нічого віддавати Діамантбанку, адже суть в тому, що Діамантбанку суд дозволив не повертати гривневий кредит, оскільки його було «стягнуто» як заставу за валютним кредитом.
В Діамантбанку не хочуть коментувати виграш до розгляду апеляції Фонду. «Станом на цю мить між зазначеними сторонами є незавершені судові процеси, а тому поки що вважаємо некоректним коментувати ситуацію. Після закінчення всіх судових суперечок обов’язково надамо коментар», – сказали FinClub в Діамантбанку.
Навіть відсудивши у збанкрутілого банку заставу, Діамантбанк не покриє всю суму виданого кредиту. Застава становить 87,9 млн грн при сумі позики в $6 млн. На 13 лютого 2015 року цей кредит був еквівалентний 155 млн грн (курс 25,91 грн/$), а на 31 серпня 2016- го – 154 млн грн.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас