Україна і Казахстан домовилися створити СП з видобутку урану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Казахстан домовилися створити СП з видобутку урану

Енергетика
403
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України домовилося з міністерством енергетики Казахстану і Національною атомною компанією “Казатомпром” про створення спільного підприємства для видобутку урану в обох країнах, повідомив український міністр Ігор Насалик, коментуючи підсумки візиту до Казахстану в середині серпня.
“Казахстан має найкращі технології вилуговування в світі з видобутку урану. Домовилися, що вони створюють СП і починають працювати на наших родовищах … Вони віддають в СП одне родовище на території Казахстану”, – сказав він в ефірі телеканалу “112”.
І.Насалик уточнив, що собівартість уранової руди в Казахстані становить $30 за тонну, тоді як Україна купує на рік 1,5 тис. тонн по $120 за тонну.
Голова Міненерговугілля України також повідомив, що казахстанська сторона готова купувати близько 750 тонн іонообмінної смоли у ДП “Ядерне паливо”.
За його словами, Казахстан також запросив Україну увійти в проект будівництва заводу з виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) для АЕС, який став би альтернативою російському ТВЕЛу.
Як повідомлялося з посиланням на прес-реліз “Казатомпрома”, голова його правління Аскар Жумагалієв на зустрічі з І.Насаликом 18 серпня запропонував використовувати в Україні мобільні комплекси для видобутку і переробки урану, розроблені казахстанським Інститутом високих технологій. За його словами, перевагою таких комплексів є компактність і відсутність необхідності в капітальному будівництві, що особливо вагомо для роботи на ділянках з невеликими запасами урану. “Ми готові надати будь-який вид послуг: від надання інжинірингу до здачі мобільних комплексів” під ключ”, – сказав тоді А.Жумагалієв.
Казахстанська сторона також вказала, що під час зустрічі піднімалися питання постачання українських іонообмінних смол в Казахстан, виробництва на території Казахстану ТВС для задоволення потреб АЕС України. За підсумками зустрічі сторони домовилися в межах спільної робочої групи більш детально розглянути всі озвучені питання, відзначав “Казатомпром”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас