Банкіри розповіли, як зміна голови адміністрації президента позначиться на курсі гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри розповіли, як зміна голови адміністрації президента позначиться на курсі гривні

Казна та Політика
2714
Зміна голови адміністрації президента України не позначиться на курсі гривні і політиці Національного банку України (НБУ), вважають банкіри.
“Вважаю, що зміна керівника адміністрації президента в цілому ніяк не позначиться ані на курсі гривні, ані на політиці НБУ. Сьогодні на курс впливають відразу кілька факторів. Це, перш за все, підготовка до опалювального сезону і підвищений попит на валюту з боку імпортерів, які зараз закуповують товар перед початком активного бізнес-сезону у вересні. Комі того, у вересні уряд має виплатити $0,5 млрд за обслуговуванням зовнішнього держборгу, що за певних умов також може чинити підвищувальний вплив на курс”, – сказала голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко .
Аналогічної точки зору дотримується і голова правління Вектор Банку Вадим Березовик.
“Сама посада голови адміністрації не передбачає жодних серйозних самостійних опцій. Але в способах реалізації прийнятих президентом рішень, в можливості чинити певний вплив – це фігура досить самостійна. Відповідальним за монетарну політику є НБУ. Банкіри не очікують якихось значних коливань курсу, хоча, безсумнівно, на курс гривні впливають макроекономічні показники і певною мірою відносини з МВФ”, – сказав банкір.
Начальник сектора продажу казначейських продуктів ОТП Банку Олександр Воробей також вважає, що зміна політики НБУ в зв’язку з ротацією в адміністрації глави держави не відбудеться.
“На наш погляд, прямого впливу на курс національної валюти і політику НБУ звільнення Бориса Ложкіна мати не буде. НБУ діє виходячи з повного узгодження з боку МВФ і підтримки президента. У зв’язку з цим зміна політики зі звільненням одного чиновника виглядає невиправданою”, – сказав експерт.
Член наглядової ради ПриватБанку Віктор Лисицький також зазначив, що політика регулятора не пов’язана з діяльністю адміністрації президента України, вона не зміниться у зв’язку зі зміною її голови.
“Зміна голови адміністрації президента ніяк не позначиться на курсі гривні, оскільки він не керує макроекономічними тенденціями”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас