Колектори з новою силою почали тероризувати позичальників з боргами за валютними кредитами - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колектори з новою силою почали тероризувати позичальників з боргами за валютними кредитами - юрист

Кредит&Депозит
2871
Колектори почали тиснути на позичальників, у яких борги за валютними кредитами, причина їхніх дій проста – співробітники факторингових компаній розуміють, що шанси на повернення боргів в правовому полі мінімальні.
Про це заявив президент ЮК “Головко і партнери” Дмитро Головко.
“Як це виглядає? Вранці боржник відкриває двері квартири, а там стоїть вісім лобів. Вони, маю уточнити, боржника і пальцем не торкнуться, бо розуміють – це кримінальна відповідальність. Тому намагаються психологічно тиснути з метою повернути боржника в 90-і. Людина, яка знає свої права, їх не боїться – вона закриває двері або викликає поліцію. А скільки позичальників – прості жінки, без чоловіків і їхньої підтримки? І тому тиск колекторів іноді спрацьовує», – розповідає Дмитро Головко.
При цьому, крім «класичного» психологічного тиску, колектори постійно винаходять власні ноу-хау. Так, деякі за допомогою окремих нотаріусів, ігноруючи всі правові нюанси, хочуть перереєструвати житло боржників на свої компанії.
Пан Головко пояснив, що за основу (найчастіше) беруть договір іпотеки як правовстановлюючий документ, хоча, як стверджує юрист, він (договір, – ред.) не є таким.
“Так от, на основі договору іпотеки ці нотаріуси в реєстрі майнових прав на нерухоме майно перереєстрували житло боржника на кредитора і видають колекторам відповідну виписку з реєстру. Цей документ – на бланку і з печаткою нотаріуса. Далі колектори приходять до людей, показують цей папірець і кажуть:
«Тепер ця квартира наша». Ось так просто, без рішення суду, без виписки людей – вони просто приходять вранці і вриваються до квартири. Іноді їм вдається навіть виписувати людей з квартир. Також з цією випискою з реєстру вони можуть викликати поліцію і почати розповідати, що це їхня власність. Поліція не завжди розбирається в цих правових нюансах і тому часто погоджується з колекторами. А страждають чесні люди – позичальники», – розповідає Дмитро Головко.
За словами президента ЮК «Головко і партнери», кожен позичальник, який зараз має борг перед банком за іпотекою, повинен бути готовий до подібної ситуації. Перше, що має зробити позичальник – сформувати «пакет безпеки» і завжди тримати його під рукою.
«До «пакету безпеки» мають входити копії правовстановлюючих документів, форма№3, яка підтверджує, що позичальник прописаний і проживає на цій житловій площі. У разі виникнення кризової ситуації – викликати поліцейських і показати їм ці документи, які засвідчують, кому насправді належить ця квартира.
Говорити поліцейським: «Ми тут живемо, ось наша прописка, ось наше майно, наші речі. Що це за виписка з реєстру – ми не знаємо, а з цього спірного питання ми будемо звертатися до суду. Також добре мати під рукою юриста, який всім популярно розповість, що примусове виселення з квартири в нашій державі можливе тільки за рішенням суду і тільки органами виконавчої служби, а не колекторами і полісменами. Головне – не панікувати і не боятися. Коли вони відчують гідну відсіч, будуть поводитися набагато скромніше», – резюмує Дмитро Головко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас