Які сектори і чому зробили найбільший внесок у зростання капітальних інвестицій - Dragon Capital — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які сектори і чому зробили найбільший внесок у зростання капітальних інвестицій - Dragon Capital

Казна та Політика
332
Зростання інвестування було відзначене в більшості секторів. Винятками стали будівельна галузь, культура і спорт, а також IT-сектор (у випадку з останнім падіння на 65% г/г пояснюється високою базою порівняння минулого року, пов’язаною з купівлею в першому півріччі 2015 р операторами стільникового зв’язку ліцензій на використання 3G-частот). Сільське господарство, промисловість, оптова торгівля і нерухомість зробили найбільший внесок у зростання капітальних інвестицій в 1 пол. 2016.
Повідомляє Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
Так, капітальні вкладення в сільському господарстві зросли на 72% г/г у реальному вираженні, зробивши найбільший внесок. За ними іде сектор нерухомості з показником зростання в +87% г/г. Промислові підприємства збільшили обсяги інвестицій на помірні +9,1% г/г, в основному за рахунок підприємств харчової промисловості, а також сектори виробництва і розподілу електроенергії, газу та води. Як і в попередні роки, власні кошти підприємств стали основним джерелом фінансування капітальних витрат (їхня частка становила 72% всіх інвестицій), а кредити банків та інших кредиторів становили лише 8%.
За оцінками головного економіста Dragon Capital, капітальні інвестиції зросли у 2 кв.1206 майже на 19% г/г, що відповідає прискоренню зростання в будівництві (за нашими оцінками, майже на 15% г/г).
“Ці дані є обнадійливими і підтримують нашу думку про те, що драйвером відновлення економіки стане активізація інвестиційної діяльності. Відновлення інвестиційної активності почалося навіть раніше, ніж ми очікували (наш поточний прогноз передбачає зростання валового накопичення основного капіталу на 2% в цьому році і на 20 % г/г в 2017 р), що дозволить підтримати зростання ВВП в цьому році в позитивній зоні, в той час як динаміка реального експорту та споживання домогосподарств, швидше за все, залишиться слабкою”, – говорить експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас