Центробанки розвинених країн досі не подолали наслідки фінкризи 2008 року – NYT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки розвинених країн досі не подолали наслідки фінкризи 2008 року – NYT

Фондовий ринок
3317
Ключові центральні банки світу з усіх сил працювали, намагаючись відновити зростання економіки та інфляції, а також вмовляли споживачів і бізнес позичати і витрачати більше. Вони влили трильйони доларів у фінансові системи і скоротили відсоткові ставки настільки, наскільки це можливо.
Приміром, у Європі та Японії вони стають навіть нижче нуля. Але через кілька років зусиль результати виявилися дуже слабкими.
Про це пише New York Times, додаючи, що коли глави центральних банків зустрінуться на щорічній конференції в Джексон Хол, штат Вайомінг, глобальна картинка в банківському секторі все ще буде невиразною.
Зростання повільне, інфляція ледь реєструється, бізнес не хоче інвестувати. І споживачі через вісім років після фінансової кризи все ще не охоче збільшують витрати. Багато людей і бізнесів намагаються економити, незважаючи на те, що центральні банки встановили майже нульові процентні ставки.
Економісти застерігають, що політика “легких грошей” втрачає ефективність, а з часом може навіть погіршити ситуацію.
“Все це марно, якщо ви намагаєтеся заохотити позичати більше людей, які вже живуть у країнах з економіками на межі рецесії і які вже ледве справляються зі своїми боргами”, – сказав професор міжнародної політичної економіки Університету Брауна Марк Бліт.
Надзвичайні заходи центральних банків після світової фінансової кризи не повинні були стати постійними. Їхня роль була лише в тому, щоб повернути довіру до банківської системи після 2008 року і протистояти найбільшій з 1930-х років рецесії. Зрештою, вони змогли зменшити паніку і врятувати розвинені світові економіки.
Але США, а особливо Європа і Японія, не змогли оживити кредитування та видатки, щоб оздоровити свої економіки повною мірою. МВФ прогнозує слабке зростання для кожної економіки в цьому році: у США воно становитиме 2,2%, в Японії 0,3%, а також 1,6% в єврозоні в цілому. При цьому, Федеральний резерв США, Європейський центральний банк і Банк Японії очікують 2% інфляції. Однак навряд чи виправдається це очікування. В Європі та Америці ціни особливо не зростають. В Японії вони падають.
Зростання цін важливе, тому що це змушує людей витрачати більше зараз, щоб не платити більше потім. А посилення рівня споживання підживлює зростання економіки.
Однак споживачі і бізнес поводяться так, ніби вони не чекають зростання цін, ніби важкі часи, низькі ціни й дешеві кредити будуть завжди. В США бізнес-інвестиції скоротилися на три чверті. Це одна з причин, чому показник економічного зростання нижчий, ніж у другій половині 2015 року.
Американські споживачі більше економлять і менше користуються кредитними картками, ніж до періоду великої рецесії 2007-2009 років. Оцінюючи дії Федерального резерву, президент First Peoples Bank of Pine Mountain Чарльз Світ прокоментував: “Не думаю, що вони змогли оживити кредитування так, як мусили”.
Він зазначив, що більшість жителів штату Джорджія досі не оговталися від фінансової кризи, намагаються погасити старі борги і відновити заощадження. Крім того, регулятори зробили правила отримання позики жорсткішими, що теж заважає процесу. Зараз отримати іпотечний кредит в США можна за 60 днів, а це в два рази довше, ніж було раніше. Ситуація ще гірша в Європі, де безробіття досягло 10,1%. Європейці досі ігнорують надзвичайно низькі процентні ставки і досі виводять гроші з банків більше, ніж вкладають.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас