Курс на зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс на зростання

Валюта
2119
З 25 до 26 грн за американську валюту. Курс готівкового долара знову почав зростати. Багато хто зазначає, що причиною подорожчання виступає сезонний фактор, не більше, але дехто також наголошує, що політичні аспекти набагато сильніше тиснуть на національну валюту, ніж економіка і бізнес разом взяті.
“Традиційно готівковий ринок дублює ситуацію на міжбанку. Відповідно і коливання на міжбанківських торгах відображаються на курсі готівкової гривні. Невеликі хвилювання на валютному ринку спостерігаються в останні кілька тижнів, але ми вважаємо, що вони некритичні. Це підтверджується в тому числі і тим, що регулятор не втручається в торги, даючи курсу формуватися самостійно”, – заявив Finance.ua Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро.
Згідно з даними фінансового відділу порталу Finance.UA, минулої п’ятниці курс безготівкового долара продовжив зростати через ажіотажний попит і спекуляції.
На думку аналітиків, Національний банк взагалі не проявив активності, оскільки завдання полягало в одному – не допустити падіння курсу долара. До закриття торгів на міжбанку середньозважений курс становив 25,27 грн за долар. А от готівковий курс разюче відрізнявся від міжбанківського, в деяких обмінних пунктах можна було купити валюту за 26,4 грн за один долар.
Станом на сьогоднішній день торги міжбанку в секторі долара стартували з рівнів попереднього закриття 25,40/25,46 UAH/USD – віртуально.
“Близько 10:25, не виходячи з віртуальної сфери, курс долара просів до 25,39/25,45 гривень за долар. Близько 10:35 з’явилися перші реальні котирування безготівкового долара: 25,40/25,45 гривень за долар.
На 11:00 безготівковий долар ще припідняв свої рівні (25,44/25,50 грн за дол) на тлі мінімальних оборотів. Станом на 11:10 котирування безготівкового долара почали корекцію: 25,42-43/25,47-48 гривень за долар. Інтенсивність продажів зросла в супроводі відносної рівноваги”, – повідомляє фінансовий відділ порталу Finance.UA.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Водночас котирування готівкового ринку продовжили зростання. За даними порталу Finance.UA, максимальний курс продажу долара – 26,50 грн за долар. Найбільш часто зустрічаються пропозиції щодо продажу з курсом 26,20-26,25 гривень за долар.
Ключові місяці
Найчастіше панічний настрій на валютному ринку України продиктований декількома факторами, які стосуються більше політичного аспекту.
Серпнева девальвація свідчить про те, що гривня не змогла утримати позиції навіть на тлі активного припливу валюти в країну у вигляді фінансових інвестицій. До того ж, як зазначає Віталій Шапран, член виконкому УТФА, відбулася реальна реакція населення на нестабільний міжбанк через падіння обсягів виручки, що наклався на негативні очікування населення.
“Це пов’язано в першу чергу з відсутністю підтримки з боку Національного банку і падінням сировинних ринків, яке почалося після Brexit. Поштовхом же до девальвації на міжбанку стала безготівкова емісія ОВДП, яка була проведена раніше, але погашення ц/п відбулося в серпні. В цілому, виходячи зі спостережень за останні 5 років, в Україні можна виділити 3 емісійні періоди:
1) грудень
2) серпень
3) листопад-грудень.
“Саме в ці місяці в Україні відбувається розширення готівкового та/або безготівкового грошового обороту. Також варто зазначити, що кореляція між курсом долара в Україні і внутрішнім боргом майже 100%-а”, – зазначає Вадим Бардась, інвестиційний аналітик неурядової організації Європейський аналітичний центр.
Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова повідомила Finance.UA, що майже півроку гривня демонструвала завидну стійкість і відносно долара впевнено росла практично кожен день на кілька копійок. Серед основних технічних причин – погашення НБУ 100 млн доларів індексних ОВДП.
До того ж на початку серпня компанії почали купувати валюту для виплати дивідендів. Наприклад, в липні ця сума становила 100 млн доларів. Все це чинило тиск на курс гривні на міжбанку. Ринковий курс відреагував відповідно. Але девальваційний ефект посилили негативні новини неекономічного характеру.
То вниз, то вгору
Анітрохи не відбилася на курсі затримка надання кредитного траншу від МВФ Україні. Позиція гривні влітку була досить міцною, оскільки була продиктована сезонними факторами – початком активного експортного сезону в українських металургів, відсутністю необхідності закупівлі енергоресурсів тощо.
Починаючи з січня поточного року, офіційний готівковий курс в середньому по банківській системі України прибував 2,5%. Офіційно банки купували у населення валюту по 24 грн за долар, в кінці липня – по 24,6 грн за долар. З січня по липень долар встигав дорожчати і дешевшати. Наприклад, в останній декаді лютого банки були готові брати готівкову валюту по 26,5 гривень або на 10,4% вище за січневе значення.
Згідно з офіційними даними, які надав Національний банк, чиста купівля інвалюти банками у населення на готівковому валютному ринку збільшилася з 114,8 млн доларів у січні до 326,4 млн доларів в липні. У січні, згідно з даними НБУ, 100 доларів коштувало 2515,18 грн, в лютому – 2705,44, в березні – 2621,81 грн, в квітні – 2518,65, в травні – 2516,60 грн, в червні – 2485,44 , в липні – 2479,82 грн.
Курс на зростання
Девальвація гривні, яка почалася на початку року, була спричинена зниженням цін на світових ринках енергоресурсів, досить слабким бізнес-сезоном серед основних українських експортерів, значними залишками на коррахунках банків тощо. Але вже з початку весни цього року ситуація вирішилася і гривня знову почала поступово зміцнюватися, готівковий курс скоректувався і стабілізувався на позначці 24,6 гривень, на якій протримався до кінця липня.
Прогнозовано восени курс національної валюти може просісти приблизно на 1-1,5 грн через звичайні сезонні чинники, такі як необхідність закупівлі енергоресурсів до опалювального періоду, в результаті чого зросте попит на валюту. Власне, така сама ситуація була рік тому. У минулому році тенденція до зростання курсу проявилася вже в липні 2015 р, коли середній курс долара становив 22,8 грн проти 21,3 грн у червні. У серпні і у вересні курс залишався стабільним, а вже в жовтні 2015 року з фактичним початком опалювального сезону курс почав підніматися вгору, досягнувши 23 грн за долар США до кінця жовтня.
Реальні валютні надходження від основних експортерів країни – агровиробників – почнуться не раніше кінця осені, а їх пік припаде на зиму 2016/2017. Відповідно, саме у вересні-жовтні і відбудеться зростання курсу долара на міжбанківському ринку, а слідом і на готівковому.
“Але якихось форс-мажорних ситуацій на валютному ринку ми не очікуємо. Крім того, ми могли неодноразово переконається в тому, що у Нацбанку є необхідні інструменти, здатні підтримати ринок, наприклад, за рахунок проведення валютних аукціонів. При цьому сумніваюся, що поступова лібералізація валютного ринку припиниться, і тим більше, що НБУ введе в дію скасовані або ж пом’якшені раніше обмеження. Причин для девальваційних процесів, які б потребували настільки жорстких заходів, немає”, – підкреслює Олег Курінний.
Політичний вплив
Зростання політичної напруженості дуже сильно впливає на очікування населення. “Загострення воєнного конфлікту на сході країни, а також невизначена ситуація на кордоні з анексованим Кримом, спонукали панічні настрої на валютному ринку, що вилилося в відчутні коливання гривні. Хоча істотних макроекономічних передумов для цього немає. Але це ще раз свідчить, що політика значно більше впливає на національну валюту, ніж економіка і бізнес разом”, – заявляє Олена Коробкова.
Як приклад можна навести кілька фактів: перший – на початку року дуже активно обговорювалося питання щодо нового прем’єр-міністра України, невгамовні чутки про можливого кандидата Наталію Яресько не на жарт розхитували ринок. Одночасно на тлі політичних дискусій ціни на сталь на міжнародних ринках різко зросли, що призвело до зростання курсу валют. Ближче до квітня курс почав падати, гривня дещо фіксувалася в показниках 25,55-25,60 грн за долар – все це відбувалося в період голосування за майбутнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.
Курс на зростання
За даними НАБУ
“Базовими політичними ризиками для України насамперед є олігархічні міжусобиці, зокрема між правлячими олігархами і опозиційними. Так, НАБУ відновило розслідування справи щодо дніпропетровського бізнесмена Ігоря Коломойського, яке відображає політичні сліди того, що хтось хоче вплинути на олігарха, який веде дуже активне політичне і економічне позиціонування як самостійно, так і через підконтрольні йому політичні майданчики – депутатів і політичні партії. Цілком ймовірно, що це пов’язане з бажаною вигодою провладного табору щодо перерозподілу банківського бізнесу в Україні”, – вважає Вадим Бардась.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас